Лекарите обявиха, че напускат след редица протести заради ниските си заплати

Видин може да остане без областна болница от септември, ако колективната оставка на над 100 медицински сестри и лекари стане факт. Преди седмица те подадоха такива след редица протести заради ниските си заплати.                             

"Благотворително няма да работим повече, щом трябва да се затвори ще се затвори. Подигравка с персонал и с работещи, които наистина работят", каза медицинската сестра Ирина Ангелова.

Над 100 лекари и медицински сестри във видинската болница са с оставки в джоба и очакват да дойде септември, за да си тръгнат. "Основната им заплата е 590 лева и не се справям никак с нея", каза още Ангелова.

В отделението по неврология всички сестри и четирима от петте лекари са подали оставките си. Сестрите признават, че работят сами на смяна, а често нощем няма лекар в отделението, въпреки че има пациенти.

Медици от болницата във Видин подадоха колективна оставка

"Много работа за тях, много малко пари. Те се грижат за хората денонощно...Да махнат болницата на правителството, да нямат и те болница", заяви пациентът Борислав Иванов.

Ръководството на болницата пресмята, че на този етап няма възможност да вдигне заплатите в лечебното заведение, за да задържи специалистите. Причината е, че дори да има пациенти, те не са достатъчно, за да може болницата да се издържа и да повиши разходите си. От друга страна, директорът не може да спре желаещите да напуснат. 

"Ако всеки от тези 107 или 109 човека си подаде индивидуално заявление за напускане, аз мога да го задължа в рамките на едно предизвестие, което е 30 дни, след това трябва да го освободя. Ако това се реализира, болницата ще спре да работи. Това е притеснително", добави директорът на МБАЛ "Света Петка" - Видин - д-р Цветан Вaсилев. 

Предстоят разговори в болницата, с подалите оставка и ръководството. А междувременно, кметовете в областта ще търсят възможност да финансират образованието на студенти, които да се върнат и работят във видинската болница.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.