641 158 души с трайни увреждания получават месечна финансова подкрепа

Спор между омбудсмана и социалното министерство. Според Мая Манолова новият Закон за хората с увреждания е ощетил над 30 000 души.

Сметките на омбудсмана показват, че при някои от случаите месечните добавки за хора с увреждания са  намалели наполовина.

Омбудсманът разяснява как се спазва Законът за личната помощ

Към месец май 2019 г. броят на хората с трайни увреждания, които получават месечна финансова подкрепа, е 641 158. Максималният й размер е 198 лв. Според Манолова правилата са довели до това част от хората да загубят правото на този максимален размер на помощта.

Боряна е майка на 20-годишната Елена, която е с детска церебрална парализа и 100 % инвалидност.  С приемането на новия Закон за хората с увреждания е очаквала, че детето й ще вземе пълния размер на финансовата помощ.

Бисер Петков: Издърпването на ухо не може да бъде причина за отнемането на деца

„Според нейното заболяване тя трябваше да получава 198 лв. Първото плащане дойде и от  банката ми казаха, че тя ще получава 87 лева”, каза Боряна Драганова.

Причината за по-малкото пари, била наследствената пенсия, която детето получава заради починалия си баща. Точно тя измества момичето в друга графа, по новите правила. За да получи максималния размер обезщетение, Елена и семейството й трябва да вземат само социална пенсия за инвалидност. Допълнителните 15 лева на месец за починалия родител им отнемат това право.

„Категорична съм, че хората които са избрали да получават наследствена пенсия поради смърт на родител не следва да бъдат ощетявани. Естествено и тези, които имат процент инвалидност над 90 % и право на чужда помощ, те също би следвало да получават 198 лева”, посочи омбудсманът Мая Манолова.

Увеличава се размерът на целевата помощ за отопление за следващия сезон

Според министъра на труда и социалната политика ощетени няма. Ако към месец май право на такава помощ имат над 641 000 души, от тях 161 000 всъщност получават по-благоприятен размер по новите правила.

„Никой не е ощетен и никой не взима по-малка сума от това, което е получавал през 2018- та г. Голяма част получават по-висока финансова подкрепа, особено хората с увреждания, които са с над 90 % инвалидност”, каза социалният министър Бисер Петков.

Българи в нужда са получили над 32 тона хранителни продукти по европейски програми

„Ако разсъждаваме така, както се прилага законът, той така е написан, никой не е ощетен поради лошо прилагане. В случая става дума за не добро предложение от страна на социалното министерство”, допълни Мая Манолова.

От Министерство на труда и социалната политика са готови на диалог да се търси по-справедливо разпределение на месечната финансова подкрепа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.