Техници забиват винкели в скалите и закачват лампи без проект, посочва председателят на Комисията по култура и медиите към НС

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов призова незабавно да се спре вандалщината върху Белоградчишките скали, която поразява уникалния природен феномен.  

Гневът на Рашидов е предизвикан от недопустимата намеса  на техници, които под погледа на общинската власт в Белоградчик забиват винкели в скалите и закачват лампи без проект, без одобрение и без разрешение, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ. "Това недопустимо варварство и унищожаване на природния феномен веднага трябва да спре", категоричен е председателят на комисията. Той настоява за спешна намеса на оторизираните органи, които трябва да следят за 
опазването на културното наследство - полицията, Инспектората за опазване на културните ценности към Министерството на културата и Националният институт за паметниците на културата.

Намеса има и в Белоградчишката крепост, която е национален паметник на културата. Само преди два дни беше внесена законова поправка, с която посегателствата върху паметниците на културата ще се наказват с десетократно по- високи глоби. Реакцията му беше предизвикана от неотдавнашната вандалщина в пещерата Магурата, която се намира в същия район.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.