ДПС подкрепя ратификацията за изтребителите, Атака искат да са подарък

Депутати поискаха премиер и президент да участват в дебатите по сделката за изтребителите. Парламентът разисква ратификацията на четирите договора за покупката на  F-16. От БСП настояха да пристигне министър-председателят Бойко Борисов, а от ВОЛЯ държат да присъства и президентът Румен Радев. Малко по-късно зам.-председателят на парламента Емил Христов отклони искането с аргумента, че и двамата отсъстват от столицата.

Сделката за F-16 влиза в парламента

"Днес ще ратифицираме един ключов и сложен договор от военно-техническа и финансово-икономическа гледна точка. Вчера министър-председателят направи едно скандално признание. Бойко Борисов каза: „Аз лично настоях да платим веднага“. Искаме да дойде в парламента и да заяви това тук, пред нас, како и да отговаря на въпроси. Кой го е упълномощил да поема такива ангажименти?“, настоя соцлидерът Корнелия Нинова.

Тя обвини премиера в лъжа за твърдението му, че правителството ще плати цената на самолетите веднага, защото е събрало пари от борбата срещу „сивата“ икономика и пропагандата. „Тогава защо се налага парламентът да актуализира бюджета и правителството да взема заем“, попита Нинова.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки пък настоя в Народното събрание да дойде и президентът Румен Радев. „Той казва, че това не са разходите за самолета, а скоро те ще нараснат многократно“, мотивира се Марешки и подчерта, че като бивш боен пилот Радев има необходимата перспектива, за да изрази мнение в парламентарните дебати, предаде БГНЕС.

"Премиерът се намира във Варна, а президентът се намира в Рожен - така че са възпрепятствани и двамата да присъстват на днешното заседание", отклони исканията зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов.

"С F-16 решаваме бъдещето на Българската армия, нейната модернизация и препотвърждаваме нашата геополитическа ориентация", заяви председателят на Комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова. „Българският народ обича своята армия“, каза още Грозданова. Тя отбеляза недоброто техническо обезпечаване на българските военни през последните години и призова: „Нека да дадем повече сигурност и възможности на българския войник да защитава България“.

"Отвън не стоим като предвидим съюзник, защото най-голямата опозиционна партия е против всяко нещо, свързано с интеграцията в НАТО", пък отбеляза колегата й от ПГ и член на комисията по отбрана Христо Гаджев. Бившият военен Валентин Радев пък коментира думите на премиера Бойко Борисов и обяснението, че той е поискал да платим самолетите накуп. Радев припомни, че при предишните правителства с участието на БСП е купувана военна техника на изплащане и по негово време в МО е нямало средства, защото четири години са плащали стари сметки. "И много е важно сега да платим цялата сметка, публично, освен че е условие от американската страна. Сега има пари, 2,7 милиарда в излишък", заключи бившият вътрешен министър. 

БСП обвини, че самолетите са "на чертожната дъска", отново разкритикува големия харч, който отива за самолети, вместо за пенсии, и поиска отлагане на ратификацията. Предложението обаче беше отхвърлено.

Междувременно лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ пък декларира категоричната подкрепа на партията за ратификацията на четирите договора.

Решението е стратегическо за сигурността на страната, но то е само една от стъпките, които трябва да бъдат предприети за гарантиране на националната сигурност, заяви Карадайъ.

"Нашата позиция е строго последователна и в съответствие с евроатлантическата ориентация на ДПС. Ние от 30 години поддържаме евроатлантическата ориентация на страната. Националната сигурност, запазването на стабилността, мира и демокрацията са наш партиен приоритет и наша запазена марка. Когато става въпрос за националния суверенитет, стабилността на страната и региона, нямат значение политическите пристрастия. Нужни са отговорност и мъдро държавническо поведение“, заяви от трибуната Карадайъ.

Според него договорите ще дадат възможност да страната ни да укрепи авторитета си и да повиши ролята си като страна, осигуряваща стабилност в региона и надежден партньор в ЕС и НАТО. Мустафа Карадайъ определи посочения законопроект като „стъпка напред в тази посока“ и „важно условия за сигурността“. 

На другия полюс са от "Атака". От името на групата Павел Шопов разкритикува сделката и изтъкна, че ако сме толкова важни съюзници на САЩ, то е следвало да ни предоставят изтребителите безплатно или на символична цена. "Става въпрос за диктат и и изпълнение на чужда воля", констатира депутатът на Волен Сидеров по отношение на сделката.

На заседанието за ратификацията на четирите договора за покупката на щатските изтребители присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместникът му Атанас Запрянов, началникът на отбраната Андрей Боцев и командирът на ВВС Цанко Стойков.

Дебатите по ратификацията на сделката за самолетите продължават повече от три часа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес