Без машини на местните избори, решиха депутатите

Обрат в позицията на управляващите за машинното гласуване. С машини ще гласуваме на всички избори, без местните. Това решиха депутатите на заседание в Правната комисия, като промениха на второ четене Изборния кодекс.

Предложението дойде изненадващо от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов в началото на заседанието. Досега мнозинството поддържаше тезата, че машинно гласуване ще има само за изборите за Европейски парламент и президент. Във вторник към тях управляващите добавиха и изборите за народни представители. От БСП и от „Обединените патриоти” са категорични, че не са били информирани за промяната в позицията на ГЕРБ.

Вносителят Красимир Ципов обясни изненадващия ход с дебат вътре в парламентарната група.

ДПС, които защитават машинното гласуване, приветстваха променената позиция на управляващите.

ДПС иска машинно гласуване и машинно преброяване

„Приемам направеното предложение като частична победа на привържениците на машинното гласуване”, каза Хамид Хамид от ДПС.

 Депутатите от БСП не вярват, че това ще е окончателното решение на мнозинството. Социалистите и ГЕРБ си отправиха взаимни обвинения за изборни манипулации, като се позоваха на демокрациите в други европейски държави.

„В Швейцария не вървят кебапчетата и кюфтетата, но тук в България вървят. Много добре го знаете”, заяви Филип Попов от БСП.

Обвързването с кебапчета ни връща в 2013-а в Костинброд. Не търсете индулгенция за една бъдеща загуба на местните избори или на следващите парламентарни, европейски и президентски”, смята Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Промяната в Изборния кодекс стана факт с гласовете на ГЕРБ и ДПС. БСП и Патриотите се въздържаха.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.