Проектантско решение или дефект?

Два месеца след откриването на ремонтираната улица „Граф Игнатиев” в София, върху наскоро поставените плочки се появиха ръждиви петна.

Около фиданките, които засадиха на ул. „Граф Игнатиев” се поставиха и метални решетки. Тяхната задача – да предпазват плочките от зацапване с пръст. Оказва се обаче, че точно два месеца след официалното представяне на ремонтираната улица, по плочките има ръжда. Според изпълнителите обаче това е патина на метала.

Има ли нужда от инвестиции в столичния градски транспорт?

"Водата, изтичайки от ръждивия метал оцветява плочките и нямам представа как ще бъдат изчистени. Единственият начин те да бъдат изчистени, е да бъдат полирани - няма препарати, с които да бъдат изчистени химически", каза експертът по защита от корозия - Георги Калинов.

За „Граф Игнатиев” са поръчани 77 решетки, като всяка от тях струва по 360 лева. Прозводител е реномирана германска фирма. От Столичната община ни увериха, че ръждата е естествен процес по патинирането на метала.

"Те са изработени от сверографитен чугун, който след като бъде поставен, е необходимо известно време, за да придобие патина и да стане устойчив към условията на времето" каза още зам.-кметът по транспорта - Дончо Барбалов.

В съседство на решетките са поставени и чисто нови капаци на шахти, където няма ръжда. Фирмата производител разполага със сертификат за качество на чугунените решетки. Плочките ще трябва да бъдат почистени от общината докато естествения процес на патиниране приключи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook