Ще има ли развръзка по мегапробива в НАП?

Ще има ли развръзка по мегапробива на данни от НАП? Във вторник сутринта задържаха собственика на фирмата "ТАД Груп" на Летище София. Иван Тодоров ще бъде обвинен в подбудителство към източването на данните на милиони българи от приходната агенция.

По информация на NOVA Тодоров е бил разследван за киберпрестъпление през 1997 г. заради източване на карти, с които се предполага, че е купувана техника от САЩ. Вината му обаче не е доказана. По това време вече е имал ресторант и във времето бизнесът му процъфтява. Към днешна дата той е бизнесмен с десетки фирми.

През 2016 г. започва да се занимава официално и с киберсигурност. Преди три години регистрира фирмата „ТАД Груп” с начален капитал от над 190 000  лева. Централата на фирмата е в САЩ, а според адвокатите му е поел франчайза й у нас. Офисът на повечето фирми на Тодоров се намира във Варна, в един от ресторантите от верига за сандвичи, чийто франчайз също притежава. Тодоров е избран от международната верига да развие бизнеса и в Румъния.

Изслушват МВР, НАП и ДАНС за хакерската атака в НАП

На друг адрес е регистрирана още една компания на Тодоров. В нея той има и съдружник. По информация на NOVA обаче, офисът е бил освободен преди няколко месеца.

Иван Тодоров се занимава и с недвижими имоти.

Очаква се в сряда Спецпрокуратурата да внесе в Специализирания наказателен съд искане срещу на Тодоров да бъде определена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Преди близо две седмици данните на около 5 млн. български граждани изтекоха след хакерска атака. За пробива на сървърите на агенцията са обвинени Кристиян Бойков, търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков и собственикът на фирмата Иван Тодоров. Бойков беше пуснат с мярка "подписка", а Янков трябваше да плати 20 хил. лв. гаранция. 

Преди дни НАП пусна приложение, в което всеки може да провери дали личните му данни са сред източените. То е достъпно на страницата на агенцията. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.