Според съда няма опасност Иван Тодоров да се укрие или да извърши ново престъпление

Специализираният наказателен съд пусна на свобода собственика на „ТАД Груп” Иван Тодоров срещу мярка за неотклонение 100 000 лева. Според магистратите свидетелските показания по делото не касаят обвинението, което е повдигнато на Тодоров. Няма и никаква опасност той да се укрие, защото въпреки знанието, че е с обвинение, се е прибрал в България и е съдействал на разследването. Няма опасност и да извърши ново престъпление. Тодоров трябва да внесе гаранция до 10 дни. Решението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативния съд.

По време на заседанието от прокуратурата цитираха показанията на двама основни свидетели по делото. Те се оказаха бивши служители на „ТАД Груп”. Според тях Иван Тодоров ги е карал да проверяват дали различни популярни сайтове са уязвими и ако установят някакви проблеми на по-късен етап да бъдат привличани за клиенти на дружеството. Така, според прокуратурата, е бил хакнат и популярен сайт за хазартни игри.

От защитата бяха категорични, че Тодоров не се е укривал, искал е да съдейства на разследването, а билетът му за Канада е бил купен още на 14 юни. Самият Тодоров помоли съдът да бъде пуснат на свобода.

Евгения Станкова, завеждащ Отдел „Антитероризъм” в Спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото, обясни, че са разпитвани и служители на НАП. От тях е станало ясно, че копираните данни са на над 5,1 млн. граждани – ЕГН-та, регистрационни номера на автомобили и др.

„Тези данни са били предоставени на сайта „Биволъ”, имало е скрит чат между един от обвиняемите и собственика на „Биволъ” през приложението „Телеграм". Тези данни са били предоставени и на други средства за масова инфопмация – Би Би Си, „Ройтерс””, заяви Евгения Станкова.

„ТАД Груп" е хакнала и сървъра, свързан с устройствата на ”Поливни системи” пред Народното събрание, разкриват още от държавното обвинение. Целта била активирането на поливната част пред парламента при преминаване на висши държавници.

„Иван Тодоров никога не съм го познавал, нито някой от „ТАД Груп”. Никога не съм използвал приложението „Телеграм"”, заяви Асен Йорданов, собственик на „БИволъ”.

От прокуратурата заявяват, че Иван Тодоров не е съдействал по никакъв начин на разследването и не е предоставил паролите на компютрите, иззети от офиса на "ТАД Груп". 

Прокуратурата: Изтеклите данни от НАП са изпратени до световни медии (ВИДЕО)

„По делото срещу „ТАД Груп” няма нито едно доказателство, че Иван Тодоров има каквото и да е отношение, че някой – който и да било, е копирал тези данни”, заяви адвокат Ина Лулчева. „Обвинението е, защото е собственик на това дружество. Това, което прокуратурата каза, че не бил казал паролите, се опровергава от свидетелските показания. Паролите са известни само на лицето, което работи с тях, той не може да ги каже. Няма и нито едно доказателство, че някой е копирал тези данни с цел да всее страх в населението“, смята адвокатът.

„Днес прокуратурата каза, че в резултат на разпространението на данните има паника в населението. Това е последващо деяние, не установява, че някой е имал за цел да осъществи такова деяние, защото то е престъпление срещу републиката", добави тя.

Според Лулчева по делото не е установено нищо към този момент във връзка с твърдения извършител. „Компютърните експертизи са назначени, но не са изготвени. Така че всичко, което се прави в момента, са спекулации, с различни предположение на някого. 

Същевременно специализираната прокуратура изпрати съобщение, в което заявява, че разполага с достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност за кибертероризъм на Иван Тодоров и двама служители в "ТАД Груп".

„Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, назначени са експертизи. Събрани са свидетелски показания, повечето от които на служители на фирмата „ТАД Груп”", се казва в съобщението.

„Анализът на доказателствата сочи, че крайната цел на престъпната дейност на обвинените лица е била създаване на нестабилност в страната, реакция срещу действащата политическа система и правителството, всяване на смут и страх сред населението. Едновременно с това - разстройване работата на Националната агенция по приходите, на други институции, фирми и дейности - нещо, което по отношение на НАП вече е налице”, се казва в съобщението.

„Налице са данни, че е била копирана информация за лица на висши ръководни постове в държавата, за застрахователна компания, популярна хазартна игра”, се казва още в съобщението.

Специализираната прокуратура поиска делото по мярката за неотклонение на Иван Тодоров да се гледа при закрити врата заради наличието на чувствителна информация за лица, институции и фирми. Съдът не прие искането и заседанието протече открито.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.