Споразумение между двете държави не беше постигнато

Италианският вътрешен министър Матео Салвини обвини Германия в прибягване до изнудване при опит да се постигне споразумение за разпределяне на мигранти, спасени в Средиземно море, предаде БТА.
Пред телевизия Скай Ти Джи 24 Салвини заяви, че Берлин е намекнал в писмо, че Германия би могла да вземе 30 мигранти от кораба "Грегорети" на италианската брегова охрана, ако Рим позволи на 40 мигранти от кораба на германска хуманитарна организация "Алан Курди" да слязат в Италия. 

В Турция заловиха над 900 нелегални мигранти

"Алан Курди" спаси мигрантите близо до Либия по-рано тази седмица и сега е южно от остров Лампедуза. Салвини забрани на плавателния съд да влезе в италиански води. Говорител на организацията "Сий Ай", която използва кораба, каза, че тя няма да наруши забраната и че се надява на бързо решение на въпроса. Той допълни, че условията на борда на плавателния съд са стабилни.
"Грегорети", който караше над 100 мигранти, не можа да влезе дни наред в италиански води, преди няколко европейски страни да се съгласят да приемат мигрантите, които той превозваше.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.