Първите шест от общо 8 бойни самолета ще пристигнат наведнъж у нас през 2023 година

Авиоремонтният завод „Авионамс” ще поддържа новите изтребители F-16, които България договори със САЩ. Първите шест от общо 8 бойни самолета ще пристигнат наведнъж у нас през 2023 година. Два от произведените ще останат в Щатите, за да се ползват за обученията - до 2024 г. 

За пръв път след окончателното одобрение на сделката американската страна и фирмата производител на изтребителите F-16 обясниха детайли.

Снимки: БГНЕС

От 2021 до 2023 г. български пилоти и техници ще се учат в САЩ как да работят с новите бойни самолети. Знанията, симулаторите и цялото оборудване са включени в цената – 2 милиарда и 100 милиона лева.  От американската страна се чака одобрение от Конгреса дали страната ни ще получи между 46 и 60 милиона долара отстъпка.

България е платила за поддръжката на F-16 за 3 години от момента, в който ги получим. А в деня, в който дойдат, щели да са готови за летене.

„Няма никакви орязани способности. Това, което получавате, е най-модерният вариант на 4-то поколение боен самолет в света. Поддръжката е част от пакета, българските военновъздушни сили ще решат къде да се съхраняват самолетите. Очакваме да са в авиобазата Граф Игнатиево и да се поддържат в завода „Авионамс”, който е част от програмата за индустриално сътрудничество”, директорът „Международно бизнес развитие на F-16” в „Lockheed Martin" Джим Робинсън.

„България ще стане още по-надежден партньор, ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения и ще укрепи националната си сигурност. Ако разделите самолетите, които ще получи България и съпътстващото оборудване, то може да ви се струва много при първата покупка, но след това ще са много по-евтини от единичната цена”, заяви заместник-ръководителят на дипломатическата мисия на САЩ в София Джъстин Фридман.

България и Америка преговарят и за производство на безпилотни самолети - дронове. Изтребителите F-16 са на въоръжение в 29 страни в света, в 140 различни модела. Точно като нашите - bloc 70 - са си поръчали от Словакия. 

Уговорката е България да преведе 2,1 милиарда лева на САЩ до 4 септември. Заради голямата сума и изискването да се плати наведнъж се наложиха промени в държавния бюджет. Българските бойни самолети ще се произвеждат в американския щат Южна Каролина – в нов завод, който отвори през май тази година.

Министерство на отбраната удължи крайния срок за подаване на офертите за нови бронирани сухопътни машини за армията. Поръчката е за 150 броя на цена от 1,464 млрд. лева. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.