Целта ни е да покажем, че трябва да бъдем отговорни към околната среда, споделят те

Между делфини, медузи и пластмаса, Илияна Стоилова и Йоан Колев „порят” вълните, за да убедят повече хора в своята кауза - да опазят морето чисто.

„Нашата кауза е да опазим Черно море чисто. Да го направим свободно от пластмаса, но и не само. Целта ни е да покажем, че трябва да бъдем отговорни към околната среда”, сподели Илияна Стоилова.

Доброволци ще чистят плаж "Ропотамо"

Илияна Стоилова и Йоан Колев обичат предизвикателствата. Само преди година те прекосиха с уиндсърф цялото българско Черноморие. Общо 300 км по вода от най-северната до най-южната му точка.

„300 км са много голямо разстояние за изминаване с уиндсърф. Прави се с много подготовка, търпение, желание и любов към спорта и морето. Обичаме да сме във водата, усещаме морето като наш втори дом”, каза Йоан Колев.

„Никога не е имало момент, в който да искам да се откажа. Въпреки че дамите сме фини, имаме голяма сила – духовна и физическа. Когато човек е подготвен за нещо подобно, няма как да спре”, разкри Илияна.

"Темата на NOVA": Какви са последиците от свръхупотребата на пластмаса?

След предизвикателството на двамата инициативни младежи темата за пластмасата във водите на Черно море набира популярност.  „Достигнахме до много хора и събудихме желанието им за опазването на морето,”, добави Стоян.

Освен че предизвикателството изпълнява своята мисия за популяризиране на инициативата на Илияна и Стоян, то излиза и на голям екран.

„Отзивите бяха прекрасни. Хората се чувстваха вдъхновени. Това е резултат от работата на един цял екип, който застана зад каузата ни”, сподели Илияна.

Повече гледайте във видеото. 

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.