Най-големият им религиозен празник продължава четири дни

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам. Празникът е посветен на жертвоприношението. Стотици джамии отвориха рано сутринта за празничната молитва.

По-заможните задължително колят животно. Жертвоприношението е посветено на пророка Ибрахим, който трябвало да даде в жертва сина си Исмаил, а Аллах му пратил животно.

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

„Тази година районно мюфтийство - Хасково прави кампания. Ще заколим над 10 големи животни и ще бъдат раздадени пайове на над 1500 души”, районен мюфтия на Хасково Басри Еминефенди.

През деня Бойко Борисов поздрави българските мюсюлмани по повод празника им. Премиерът написа пост в социалните мрежи, който гласи: „Поздравявам най-сърдечно мюсюлманите с настъпването на големия празник Курбан Байрам. Нека дните на всички са изпълнени с радост и щастие за семействата и близките Ви, да има мир, разбирателство и взаимно уважение”.

Президентът Румен Радев също отправи своите пожелания за здраве и благоденствие към представителите на мюсюлманската общност в България.

„Свещените за мюсюлманите дни напомнят на цялото общество за голямото значение и сила на традициите, изградени върху стремежа за човешко разбирателство, съпричастност и духовно израстване“, заяви държавният глава в своя поздравителен адрес.

Президентът подчертава, че когато искрено вярваме и следваме автентични и сплотяващи добродетели, устояли на историческите превратности и доказали жизнеността си, укрепваме възможностите си за по-добър и достоен живот. 

При последното преброяване над 600 000 души са се определили като мюсюлмани в България, но реално броят им е по-голям. Курбан Байрам продължава 4 дни.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.