Заедно с прокуратурата ще се търсят данни за престъпления по служба, довели до поредния пожара

Полиция влезе в завода за преработка на отпадъци край пловдивското село Шишманци. Заедно с прокуратурата ще търсят данни за престъпления по служба заради поредния пожар, който буквално потопи в гъст, задушлив дим селото. Протестите на хората там не спират.

Четвърти ден продължава потушаването на пожара в депото за отпадъци край завода в Шишманци. Екипи на пожарната продължават да обливат с вода огнищата и да насипват с пръст терена. На места натрупаните отпадъци са повече от 10 метра и на този етап не може да се прогнозира кога пожарът ще бъде напълно овладян.

СЛЕД ПОЖАРА: Три села на протест пред завода за отпадъци в Шишманци (ВИДЕО)

Полицията и прокуратурата започнаха проверка на длъжностните лица, отговорни за управлението и начина на работа на съоръжението, тъй като многократно са подавани сигнали от местното население за неприятен аромат и лошо управление на отпадъците. Досега не е взето отношение по тях.

И в четвъртък сутринта пред завода се събраха недоволни жители от съседните села, които настояват обгазяването да спре. За петък е обявен протест срещу начина, по който работи завода за отпадъци. Очаква се да се съберат жители от четирите околни села.

„В хода на тази проверка ни интересува да установим достатъчно данни, ако такива съществуват за извършено престъпление от общ характер, свързано със замърсяване на въздуха, почвата и т.н. Тежко престъпление, наказуемо с 1 до 5 години лишаване то свобода, както и с глоба от 5 000 до 30 000 лева. Ако установим каквито и да е било длъжностни престъпления, документни такива, които на този етап няма как да коментираме. Ще бъдат взети съответните мерки”, коментира говорителят на Районна прокуратура - Пловдив Атанас Илиев.

Междувременно от Районна прокуратура-Пловдив съобщиха, че има замърсяване на въздуха след пожара в Шишманци.

„Анализът от замерването на чистота на въздуха от мобилната лаборатория на РИОСВ сочи, че има минимално завишаване на показателите на фини прахови частици във въздуха в района на община Раковски. По първоначални данни няма опасност за здравето на живущите в района”, съобщават от прокуратурата.

А пожарната отчита сериозен ръст на огнените стихии. Над 35 000 инцидента са станали от началото на годината. За същия период миналата година, пожарите са били с 10 000 по-малко.

Най-голямо увеличение има при горските пожари. При тях са засегнати повече от 26 000 декара гори.

При инцидентите тази година са загинали 83-ма души.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.