Лалов сам поиска да напусне, макар срещу него да се водят две дисциплинарни производства

Поканеният за водач на листата на „Демократична България”, съдия Методи Лавов, и в четвъртък остана на поста си в съдебната система след като ВСС не събра кворум. Лалов сам поиска да напусне, макар срещу него да се водят две дисциплинарни производства. Причината - служителки го обвиняват в грубо отношение.

След 19 години служба в Софийския районен съд, Татяна Попинска се пенсионира обидена и унижена. Причината – скандал със съдия Методи Лалов, по това време председател на най-големия съд у нас. Поводът станала липсата на химикалка, с която да услужи на посетителка в съда. Лалов я извикал в кабинета си.

„Демократична България” номинира архитект за кмет на София

„Подавате си молба за напускане или ще Ви уволня дисциплинарно. Вие уронвате престижа на съдебната система”, заяви Татяна Попинска.

20 души стават свидетели на скандала, разказва Попинска. Жената вдига кръвно. Викат линейка и се установява, че е получила инсулт.

Попинска завежда дело срещу Софийския районен съд и го печели. „Не, няма да говоря за това. Моята версия е изложена преди година на последното съдебно заседание”, каза тя.

В четвъртък съдийската колегия не гласува нито оставката му, нито дисциплинарното дело поради липса на кворум. „Когато срещу магистрат има висящо дисциплинарно производство с предложение за дисциплинарно освобождаване от длъжност, магистратът няма право да получи обезщетението, което се дължи”, заяви Вероника Имова от съдийската колегия към ВСС.

Обезщетението е 20 заплати.

Лалов трябва да напише и мотивите към над 100 решени от него дела, преди да напусне системата. След несъстоялото се заседание Методи Лалов заподозря, че се прави опит да бъде спряна политическата му кариера.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.