По време на фестивала са забранени атрибути на съвременната цивилизация

Жеравна отново е домакин на Фестивала на народната носия. Неговото 12-то издание беше открито в петък вечерта. Очакват се хиляди гости. Според правилника, в дните на фестивала участниците трябва да бъдат с народни носии, с облекла от началото на 20-ти век или военни униформи от това време.

Над 200 хиляди души посетиха Роженския събор (ВИДЕО+СНИМКИ)

Забранени са атрибутите на съвременната цивилизация- телефони, таблети, фотоапарати, слънчеви очила, пластмаса.

Участник във фестивала е и създателят на „Юнашкия тиган” Ангел Ангелов. „Този тиган събира много хора около себе си и яденето е вкусно, защото  се готви много време. Яденето се приготвя около 4-5 часа. Сега успяваме за 2-3 часа да сготвим, така че на този интервал от време ще имаме готови около 150 кг месо и зеленчуци. Други години на фестивала сме стигали до 7000-8000 порции за ден и половина.

Според Ангел атмосферата е топла и приятелска. „Вече 7-ма година сме тук и се поздравяваме с гостите на фестивала почти като роднини. Тук няма да видите някой да се сърди или да се кара”, разказа той.

„Повече от 20 години съм около грънчарското колело. В Жеравна идвам за първи път и е прекрасно”, каза Захари Благоев.

В събота са надиграванията, народните борби, традиционния конкурс за автентична носия.

Фестивалът приключва в неделя, когато е официалното закриване. След 12:30 ч. ще бъдат допускани посетители без вход и народна носия.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.