Те ще посетят поетапно населените места, в които живеят над 100 души

Мобилни бюра по труда вече обикалят страната, за да достигнат и до най-малкото населено място. Целта им е да се срещнат както с безработните, така и с работодателите, за да им предоставят на място услугите, които предлагат.

Издирване на безработни по кафенетата започва изнесеното бюро по труда в най-голямото ломско село Ковачица. Цвят и синът й Красимир вече дълго време нямат работа.

"Аз работя, но който ме извика на частно. Търся нещо, с което да имам сигурен доход и да не се чудя днес дали ще изкарам за хляба или няма да изкарам", каза Красимир Савов.

Служителите имат за цел да ги консултират, регистрират на място и да ги мотивират да започнат работа.

"Имаме работни места и можем на момента да ви насочим", казва една от служителките в мобилно бюро.

Глоби за фирмите, които не са наели хора с увреждания

"Така за нас услугата е по-полезна, защото може на място по-хубаво да ти обясняват за всяко нещо", коментира Цвят Иванова.

В кметството над 50 безработни мъже и жени и работодатели от селото също се срещнаха, за да се информират за услугите и програмите, които предлагат от Агенцията по заетостта.

"Услугата е комплексна, насочена е, както към безработните лица, така и към заети, учащи, пенсионери, които желаят и търсят работа. Насочена е и към работодателите. Целта е да се постигне превенция и преодоляване на социалната и трудовата изолация", каза Камелия Арсенова - директор Дирекция "Бюро по труда" - Лом

Мобилните бюра по труда поетапно ще посетят по график населените места в страната, в които живеят над 100 души.

Репортер: Биляна Борисова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.