Бразилия няма да участва на форума

Рекордният брой пожари в Амазонската джунгла ще бъде основна тема на започващата среща на Г- 7 във Франция. Бразилия няма да участва в нея.

Европейският съюз засили натиска си върху бразилския президент заради пожарите в Амазонската джунгла. В навечерието на срещата на върха на Г-7, Ирландия и Франция заплашиха да блокират търговското споразумение с Южна Америка, ако не бъдат взети спешни мерки. Часове преди тук да се съберат лидерите на Г-7, германският канцлер Ангела Меркел също подкрепи идеята една от основните теми да бъдат пожарите, които тя описа като "шокиращи и плашещи". 

БЕДСТВИЕТО В АМАЗОНКА: Бразилия не може да се справи с пожарите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Френското градче Биариц се превърна в крепост преди срещата на Г-7 през уикенда. Властите наложиха драконовски мерки за сигурност по суша, вода и въздух. 13 200 представители на силите на реда ще пазят лидерите на 7-те най-развити икономики в света, а сметката на френската държава по организацията на форума надхвърля 36 милиона евро. Очаквано протести, контрапротести и бойкоти вече предшестват срещата.

„Наясно сме с действията, които да очакваме от протестиращите срещу Г-7. Знаем какво подготвят и как да процедираме”, увери Кот Есенаро – кмет на Хендайе.

Макрон: Горските пожари в Амазония са международна криза

Едно е сигурно обаче - местната икономика и малкият бизнес ще пострадат.

Франция позволи на няколко групи демонстранти да се разположат в близките градове. Там ще бъде организирана контра среща на върха, в която ще бъдат засегнати най-различни теми от "края на капитализма" до климатичните промени.

В Биариц лидерите на 7-те най развити икономики ще обсъждат важни теми свързани с климатичните промени, търговската война между Вашингтон и Пекин, кризите в Украйна, Хонконг и тази между Кашмир и Индия.

Красотата на Амазонската джунгла - "белият дроб" на Земята (ГАЛЕРИЯ)

Британският премиер Борис Джонсън пък се очаква да бъде голямата звезда на форума.
 
Репортер: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.