Унищожаването на тези гори може да има пагубно въздействие върху цялото човечество

Горите на Амазония или „белият дроб” на Земята. Това е един от най-красивите региони на планетата, но и голяма част от него остават все още слабо проучени.

Амазонската джунгла заема територия от около 5,5 милиона кв.км, което я прави най-обширната екваториална гора на планетата. Част е от осем държави – Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана и Сирунам, както и на Френска Гвиана.  

КРАСОТИТЕ НА АМАЗОНСКАТА ДЖУНГЛА 

През Амазония протичат някои от най-дългите и пълноводни реки на Земята, сред които и Амазонка.

Екваториалните гори на Амазония се отличават с най-голямото биоразнообразие, познато на нашата планета. Броят на известните видове растения и животни там е по-голям откъдето и да е по света. Те съставляват около 10 % от всички живи видове на Земята. 

Амазония е дом на над 40 000 вида цветни растения и според някои проучвания приютява около 400 милиарда броя дървета от над 16 000 вида.

ПОЖАРИТЕ В АМАЗОНСКИТЕ ГОРИ: Обширен токсичен облак в Южното полукълбо

Гръбначните животни са представени от повече от 2200 вида птици, 2500 вида риби, 430 вида бозайници, 428 вида земноводни и 378 вида влечуги.

Пожарите в Амазония са факт всяка година. Тази година обаче проблемът започва да придобива застрашаващи размери. Унищожаването на „белия дроб” на планетата би било пагубно за цялото човечество. Горите в Бразилската джунгла осигуряват не по-малко от 20% от свежия кислород в атмосферата, припомнят екозащитници.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.