Експозицията се нарича "Страсти" и е подредена в Градската художествена галерия

Личната колекция от картини на Вежди Рашидов за първи път в Пловдив. Експозицията се нарича “Страсти“ и е подредена в Градската художествена галерия, където ще остане цял месец. На първия етаж ценителите ще видят западноевропейска живопис от 17-ти, 18-ти и 19-ти век.

Вежди Рашидов е събирал платната в продължение на 45 години. В личната му колекция е включена  и оригинална графика от Рембранд, подарък от Светлин Русев. Рашидов показва и над 50 свои рисунки, акварели и скулптури. Той обяви, че подарява шест от творбите от личната си колекция на Градската художествена галерия в Пловдив.

Рашидов: Незабавно да се спре вандалщината върху Белоградчишките скали

"Колекционерството е сложно нещо. Колекциите не могат да се правят с фиш или касов бон от супермаркета. Години наред ходих по разни битаци, магазини. Кой идиот си губи времето в Париж да стои един ден в битака? Нали всички гледат Айфеловата кула? Ще направя едно дарение на Градската галерия в Пловдив. Приготвил съм 5-6 работи, които дано да останат във фонда на музея, екземпляри добри, качествени. Важното е, че носи една епоха", каза председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов .

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.