Необичайната инициатива е реализирана в Докторската градина

Фонтан в Докторската градина в центъра на София беше оцветен в червено в понеделник сутрин по повод 9 септември.

Непосредствено до малкото изкуствено езеро е поставен плакат с надпис "Честит празник, неблагодарници".

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО ВИЖТЕ ТУК

Автор на идеята е скулпторът Андрей Врабчев, който на 1 април постави говорещия паметник на Бойко Борисов на площад "Гарибалди". Врабчев твърди, че актът му е морален, а не политически. Идеята му хрумнала след избухналия преди дни дипломатически скандал между България и Русия. Повод за това стана откриващата се днес в руското посолство у нас изложба "75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма".  

"Вероятно има и хора, които са били унищожени с причина. Но когато това се случва без съд и присъда и когато страшно много хора са унищожени без причина, това не може да бъде наречено борба против фашизма. Знаем, че тази кървава баня се крие именно зад маската на антифашизма. Когато един човекомразен режим се крие в борбата срещу друг човекомразен режим, това не може да породи нищо хубаво. Ние 30 години не можем да излезем от този кръг", коментира Врабчев. 

На въпрос дали се страхува от санкции заради оцветяването на фонтана, той отговори: "Който го е страх от мчеки, не ходи в гората".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.