Анатолий Макаров подчерта, че отношенията между София и Москва са стабилни

Стотици се събраха, за да видят експозицията, която скара дипломатите у нас и в Русия. Фокусът на събитието обаче бързо се смени след разпита на бившия главен редактор на вестник „Дума” Юрий Борисов. От руското посолство у нас все още нямат подробна информация защо Борисов е задържан и дали действително се разследва за шпионаж в полза на руската държава.

„Аз не знам кой кого е арестувал, аз по тази тема не знам. Знам едно, че в близките почивни дни, на 14 септември, ще се състои 16-ият събор на приятелите на Русия на язовир Копринка. Знаете ли, не? Ето, сега за първи път ви казвам. В близост до Казанлък, където се събират десетки хиляди приятели на Русия. А що се касае до въпроса кой кого е арестувал, трябва да се обърнете към Главната прокуратура с този въпрос”, каза посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров.

Снимка: БГНЕС

Самата изложба предизвика дипломатически скандал заради името си „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма”. То предизвика острата реакция на МВнР. Според Екатерина Захариева страната ни не отрича приноса на СССР за борбата с фашизма в Европа, но „щиковете на Съветската армия, донесли на страните в Централна и Източна Европа половин век репресии.  Не се забави и реакция на Москва. Говорителят на руското външно министерство обвини България, че пренаписва историята.  Самият руски посланик у нас коментира, че на изложбата са показани само факти и определи, че действията на МВнР са „като да се простреляш в крака, защото от години насам отношенията между България и Русия са стабилни”. Според него реакцията на МВнР е била прибързана.

Откриването на спорната изложба беше съпроводено от ръкопляскания, празнични поздрави и закачки.

Острата реакция на нашето външно министерство кураторът на изложбата определи като бонус.

„Пошегувах се, но все пак - изявлението, което направи българското външно министерство имаше голям отзвук - и в българското, и в руското общество”, каза кураторът Константин Могилевский.

Напрежение: Външно министерство с остра позиция заради изложба за 9 септември

Според него Руското историческо общество, което е събрало изложбата, е показало събитията такива каквито са. А външното ни министерство е изиграло роля на своеобразен пиар на събитието.

Пред сградата на културния център също благодариха на външното ни Министерство. Но този път без ирония. БЗНС организира протест срещу изложбата.

От БСП пък видяха в спора опит за политическо влияние с оглед на предстоящите местни избори.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.