Деян Михайлов е един от успелите български учени зад граница

Деян Михайлов е един от успелите български учени зад граница. Той става най-младият лектор в историята на Кеймбридж, когато e само на 24. 

Вече на 29, Деян продължава да търси отговори на вечните въпроси - как е възникнала Вселената и кои са тайните на Космоса?

Той е астрофизик, който мечтае да чуе Вселената. Това е причината да изучава гравитационните вълни.

„Още от малък имах голямо желание да разбера какво има във Вселената. За мен не беше достатъчен отговорът, че тя е безкрайна. Исках да разбера какво има там“, сподели Деян.

Млад български учен разработи уникален за антропологията проект (ВИДЕО)

Любопитството и страстта към науката отвеждат момчето от Русе в едни от най-добрите университети в света. Преди 10 години заминава за Великобритания, учи в Оксфорд и завършва бакалавър. По-късно става магистър и след това доктор на науките в Кеймбридж. Само на 24 години той се превръща в най-младият лектор в историята на Кеймбридж. С изобретателност.

„Аз не им казах, че съм на 24. На докторантите не е разрешено да водят лекции, попитах човека, от когото зависеше и той ми каза „Да, води лекциите“. Няколко седмици по-късно те осъзнаха, че аз съм докторант“, разказа Деян.

Кеймбридж е университетът, където работят най-изтъкнатите умове, сред тях и галактическият физик професор Стивън Хокинг.

„Той е оставил изключително голямо научно наследство, затова се счита за едни от най-великите умове  на века“, разказа българският учен.

Гравитационните вълни са пресечната точка между теориите на проф. Хокинг и десертацията на Деян. Обсъждат и възможността за пръв път теорията на проф. Хокинг да бъде потвърдена експериментално. Астрофизиците Деян Михайлов и проф. Хокинг разговарят и за следващото голямо откритие в света на физиката.

„Откриването на извънземен разум, ако се случи ще бъде най-значимото откритие в историята на нашата цивилизация“, поясни Деян.

А какво се случва, когато смесиш в едно  - любов, болест, успех, вярност, изкуство, физика? Получава се нещо от сорта на "всички истини за живота в един филм". Киното буквално влиза в Кеймбридж, докато снимат лентата "Теорията на всичко”. До истинския проф. Стивън Хокинг има шанса да се докосне отново и блестящия български учен.

Към звездите, към необятния Космос - натам е отправен погледът на Деян. Разказва ни, че с удоволствие би живял на Червената планета, когато някой ден човекът колонизира Марс.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.