Инициативата ще се проведе в Южния парк

България се включи в най-голямото благотворително спортно събитие в подкрепа на жените с рак на гърдата. Зад каузата застават повече от 700 участници, които ще тичат в Южния парк в името на живота. Средствата от таксата за участие ще подпомогнат хората с рак на гърдата. Целта на събитието е да насочи вниманието към профилактичните прегледи като превенция на коварната болест. В първото българско издание се включват десетки популярни личности, сред които певци, актьори и спортисти. 

Представители на 20 държави в благотворителен маратон в подкрепа на жени с рак на гърдата

Маратонът е достъпен за всички желаещи, а каузата му е да обедини жените с техните семейства, приятели и съмишленици в битката им за живот. Събитието включва 5 км бягане и 2 км ходене и ще се случи паралелно в 16 европейски столици, сред които Рим, Брюксел, Прага, Загреб и Атина.

„Това е изключително събитие. Ние искаме да се чуе за него. Всеки има близък, който е страдал от това заболяване или страда знае за какво става дума. Това е изключително и трябва да се прави всяка година. Правят се и профилактични прегледи”,коментира ултрамаратонецът Красимир Георгиев. 

„Светът ще се промени не от мнението ни, а от делата ни. Затова е по-добре да действаме. Нека да бъдем човеци и да си помагаме”, призова певецът Стефан Илчев.

Певицата Есил Дюран също подкрепя инициативата. "Моята максима, която ме води: "Ако може да направиш нещо добро днес, направи го. Утре може да е много късно". Възпитана съм да помагам на онези, които имат нужда. На същото възпитавам и моето дете", коментира тя. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.