Военните действия в Сирия трябва да се спрат, за да бъде предотвратена хуманитарна катастрофа, смята той

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред журналисти, че българската позиция по отношение на евентуални санкции от ЕС срещу Турция за действията й в Сирия трябва да бъде балансирана и в същото време много твърда на границата ни, предаде БТА.

Той отново повтори изразената вчера от премиера Бойко Борисов позиция на страната ни, че трябва да се спрат военните действия в Сирия, за да бъде предотвратена хуманитарна катастрофа. България не трябва да бъде от ястребите, трябва твърдо да се държим на границата и политиката на "Гранична полиция" и армията трябва да бъде недопускане на българска територия, включително със силови средства, но няма смисъл ние да бъдем флагман на подобни европейски позиции, защото отново става въпрос за интереси, коментира вицепремиерът.

Каракачанов: Няма придвижване на маси към българската граница

Големите и малките държави имат свои интереси и всеки си ги защитава и ако ние чакаме някой друг да ни решава проблемите и да ни пази границата - майко, мила, продължи той. Каракачанов каза, че не очаква ЕС да има много твърда позиция спрямо Турция, заради многото икономически интереси и инвестиции, които няма да бъдат подложени на риск.

Вицепремиерът изтъкна, че истинската опасност от конфликта в Сирия е не толкова, че от там могат да тръгнат бежанците, а в над 150 000 джихадисти и техните семейства, които са в лагерите, охранявани от кюрдите. Според Каракачанов тези хора, ако бъдат освободени, има възможност да се смесят с някои групи бежанци и да тръгнат към Европа или да възобновят бойните действия срещу сирийската държава и конфликтът да ескалира отначало. В отговор на въпрос дали армията е в състояние за защити границите при миграционен натиск, вицепремиерът заяви, че армията е в готовност да подпомага Гранична полиция. Надявам се, че заедно с полицията и подкрепата на обществото ще съумеем, допълни той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си