Ани Салич и Николай Дойнов разказват за живота на хората там

Турнето на Ани Салич и Ники Дойнов продължава. Тази вечер те са в Кърджали. Там български изселници масово се завръщат, а това води до бум на строителството и търговията с имоти.

Строителните инвеститори в града нямат никакви притеснение как ще продадат сградите, тъй като изселниците, които се връщат обратно купуват по 2-3 апартамента. В сферата на частните услуги заетите получават около средната заплата, а в държавната сфера заплащането може да надхвърли и 1000 лева. Извън Кърджали хората казват, че парите не са най-важното нещо на света. Бивша депутатка отдавна е забравила за политиката и сега се занимава с тежък физически труд.

ПРЕДИ МЕСТНИЯ ВОТ: Ани Салич и Николай Дойнов показват добрите примери в Русе (ВИДЕО)

На няколко хълма от Перперикон ни посреща село Стремци. Хората искат да живеят и работят тук. В търсене на трайно препитание в Кърджали сменят тютюна с шафран - една от най-скъпите подправки в света. Килограм от нея струва от 1000 до 10 000 евро. Бившата депутатка Гюлсер Халил отдавна не си спомня за парламентарните банки, сега се вълнува от реколтата си от шафран. Категорична е, че шафранът може да замести тютюна, стига да има организация в държавата за изкупуване.

Без значение какво отглеждат, 63-годишната жена казва, че всеки който се занимава със земеделие е герой. Пример е Орхан Ъшък -  „Последният мохикан на черешите”. Казва, че не може да оцелее без европейските помощи. До тях, обаче, се стига трудно. „Пустата бюрокрация няма край. докато събереш един  документ изтича другия и продължавай и няма време за работа само трябва да търчим по документи”, казва Орхан.

Извън земеделието, пред хората в региона има и други възможности. Родопите, намиращият се наблизо язовир кърджали и граничния пункт с Гърция – Маказа. Тези три неща създават прекрасни условия за туризъм в района.

ПРЕДИ МЕСТНИЯ ВОТ: Лицата на NOVA посетиха Плевен (ВИДЕО)

След седем години емигрантски живот като черноработник в Холандия Данаил Дялков се прибира в Кърджали. Инвестира спестеното в тютюн. „Фалирах на първата година. Благодарение на заеми, на кредити от банки, на заеми от приятели започнах да се занимавам с ресторантьорство”, каза той.

В момента Данаил дава работа на над 40 души в пицария, хотел и строителен бизнес. „Има тенденция на завръщане на младите хора, отвориха заводи и тези, които искат да създадат семейства, се връщат тук”, допълни бизнесменът.

С това се обяснява и бума на строителството в Кърджали – градът е сред първите пет в страната.

ПРЕДИ МЕСТНИЯ ВОТ: Лицата на NOVA сред хората във Видин (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.