Темата коментираха политолозите доц. Антоний Гълъбов и доц. Борис Попиванов

„Очевидно е, че избирателите все още не са решили как да гласуват на местните избори. Много важни за социологическите проучвания са периодът и извадката. Явно е, че подкрепата за различните кандидати е различно интензивна в отделните части на общината. Това е по-интересната информация за мен”. Така политологът доц. Антоний Гълъбов коментира в студиото на „Здравей България” актуалните проучвания за местния вот.

Каракачанов: ВМРО ще се бори да стигне до балотаж в София

Той допълни, че в кметското състезание ролята на личността и профилът на кандидата имат определящо значение. От резултатите на кандидатите за общински съветници ще зависи възможността за мобилизиране на вота при евентуален втори тур.

„Важните избори за общински съвет и политики на общините са на 27 октомври. Обещанията за даден град не могат да бъдат изпълнени само от кмет, а от една цялостна концепция, която във всички случаи не се свежда само до критикуване на настоящата. Изборите не са предрешени. Наистина има интрига и тя не е само в София”, допълва доц. Гълъбов.

На въпрос дали е възможно определен кандидат да спечели на първи тур и да изгуби балотажа политологът доц. Борис Попиванов каза, че в България подобно нещо почти не се е случвало. "В други държави многократно сме наблюдавали как един кандидат печели на първи тур, а след това се формира коалиция срещу него и той губи на втори. У нас почти винаги, когато е имало избори (не говорим за местните, поради спецификата им), преднината на първи тур се реализира и на втори”, обясни политологът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.