Вижте какво очакват от политиците тазгодишните абитуриенти от различни градове

Потърсихме абитуриенти от различни краища на България, които гласуват за първи път, за да ги попитаме какво очакват от политиците. Те са от поколението на младите - тези, които няма да оставят друг да избере бъдещето им. Срещаме ви с Александър и Борислава от София, Емил от Монтана и Александра от Бургас. 

„Според мен нашият глас има значение и е важен. От нас зависи кой ще бъде на власт и по какъв начин ще бъде управлявана държавата и градът“, сподели Емил Георгиев, ученик във Финансово-стопанска професионална гимназия в Монтана.

България гласува на местни избори (ВИДЕО+СНИМКИ)

„По-голямата част от хората, с които разговарях смятат, че връстниците ми не са достатъчно заинтересовани и информирани за случващото се в България. Те мислят, че гласът им няма значение и че не могат да променя нищо. Някои от тях не се възползват от гласа им, даден от Конституцията“, заяви още Александра Танева.

Едни са избрали да напуснат страната ни. За кратко, докато учат. Но преди да заминат, ще гласуват.

„Ще гласувам да, вълнувам се. Мисля, че е важно именно младите хора да гласуват, защото това е нашият избор. Не трябва някой друг да го прави вместо нас“, сподели Борислава.

„За първи път ще гласувам. По-добре е да отидеш и да гласуваш, а не да оставиш другите да те водят“, каза още Александър Иванов.

„НОВИТЕ КМЕТОВЕ”: NOVA показва изборния ден в над 14-часов ефир

След последната си година в 31-во СУЧЕМ „Иван Вазов“ Александър и Борислава избират Великобритания. Тя ще учи биология и химия, а той иска да работи като строителен инженер един ден. На изборите ще подкрепят хора, които споделят идеите им.

Други ще останат тук. Като Александра от Бургас.

„Моите родители са останали тук с идеята аз да имам едно по-добро бъдеще и наистина се надявам, че изборът ми да остана и да се развивам в България е правилен. Ако впоследствие не видя тази промяна, която ми осигурява сигурност,  най-вероятно и аз ще търся алтернатива в друга държава“, сподели Александра Танева.

Без сигнали за нарушения в деня на размисъл

След последния училищен звънец Емил избира да остане да учи и работи в родния град Монтана.

„В последните години градът ни е претърпя доста промени към добро. Предполагам, че това ще продължи и занапред, докато накрая Монтана стане един чудесен град за живеене и все повече хора не започнат да идват тук, вместо да бягат“, смята Емил Георгиев.

Той ще остане, за да помага на родителите си в семейната фирма, която има нужда от работна сила. Както и цяла Северозападна България.

Всички тези млади хора от София, Монтана и Бургас вярват, че имат сила да променят бъдещето ни. 

Кои ще бъдат новите кметове на България – вижте само по NOVA на 27 октомври. Ключови моменти от целия изборен ден следете и онлайн в сайта ни Nova.bg, както и във Facebook страницата на Новините на NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.