Другите три деца на семейството са в болница

Склоняване към самоубийство – това е работното обвинение, по което работи прокуратурата в Генерал Тошево по повод смъртта на 9-годишното момченце от село Кардам. Водещата версия за смъртта на детето е отравяне, но причината, все още не е категорично установена. Състоянието на едно от другите деца остава сериозно, а социалните служби тепърва ще решават, дали да не изведат децата от семейството.

Двете момичета са настанени за лечение във варненска болница. Едното от тях беше с опасност за живота в интензивно отделение. Добрата новина е, че то е контактно и комуникативно. При него е майка му. Относно обвинението на прокуратурата, то може да се разтълкува така, че майката на децата да се превърне в обвиняема. Тоест, тя да е тази, която е склонила към самоубийство малкото момченце, като му е сипала вечерята, ако разбира се вечерята се окаже причината за това натравяне.

ТРАГЕДИЯТА В КАРДАМ: И другите три деца на семейството са в болница

Росица Маринова и в сряда е близо до двете си момичета във варненската болница, които бяха с опасност за живота. Децата й вече са по-добре. „Борят се. Казаха, че ще направят всичко възможно детето да се оправи. Няма да ни пуснат, докато не се оправи детето. Малката, която е първи клас, е много добре”, каза тя.

Съседи на починалото дете от Кардам: Докторът е подценил случая (ВИДЕО)

Районната прокуратура в Генерал Тошево вече формулира досъдебното производство за смъртта на 9-годишният син на Росица. „Досъдебното производство е образувано обичайно по член 127 ал.1 от НК. То е престъпление за склоняване към самоубийство. Версията, по която се работи, насочена от лекарите, е отравяне”, заяви Йорданка Чанева от Районна прокуратура – Генерал Тошево.

Росица Маринова признава, че тя е приготвила вечерята, но отрича да държи отрова, лекарства или химикали близо до храна. „Ако се окажа обвиняема - ще си поема вината. Ако се окаже, че аз съм виновна. Искам, не искам - ще си поема вината. Не мога да избягам от правосъдието”, коментира тя.

С разпореждане на прокуратурата, късно във вторник вечерта, останалите три деца от семейството бяха изведени от дома им и настанени за наблюдение в добричката болница.  „На практика, не са болни. Те са настанени с прокурорско разпореждане за наблюдение и изследвания. Децата са, на практика здрави”, заяви д-р Йовчо Йовев – началник на педиатрично отделение в МОБАЛ – Добрич.

Разследването на трагичната смърт на 9-годишното дете от село Кардам – продължава. „Допълнително са извършени огледи, в посока на това да се търсят опаковки, изхвърлени в контейнери, тъй като посоката ни е натравяне на тези деца. Запечатани са търговските обекти в село Кардам”, заяви Йорданка Чанева.

Разследващите очакват резултатите от токсикологичните експертизи и аутопсията на детето, които трябва да дадат повече яснота около смъртта му.

Още за трагедията в Кардам - четете ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.