Това съобщи правосъдният министър

Закана за протест на надзирателите и отмяната му - в един и същи ден. Синдикатите на служителите в затворите поискаха с новия бюджет на държавата да им бъдат отпуснати пари за назначаването на още хора. Това не беше заложено, но с разпореждане на премиера казусът приключи.

За проблема, че малко хора охраняват много затворници и съдебни сгради, надзирателите писаха до всички важни лица в държавата. Пред премиер, президент, министри, партии и омбудсмана обявиха, че са готови на протест, ако не получат пари за назначаването на 200 души.

„В последната година са факт бягства от общежития от отворен тип. Там на пост са 1-2-ма души. Нивото на охрана е дори под това на детските градини. За да бъде сигурно на пост, трябват поне 4 души, защото охранителна техника липсва”, коментира зам.-председателят на Синдиката на служителите в затворите в България Ивайло Григоров.

МС прие Бюджет 2020, образование и здравеопазване - основните приоритети

Часове след отвореното писмо бяха отпуснати и средствата. „Премиерът разпореди, във връзка с обявената стачна готовност, на правосъдието да започне разкриването на 200 нови щатни бройки”, каза правосъдният министър Данаил Кирилов.

Според него назначаването на 200 души ще струва около 7 милиона лева.„За сметка на икономии - всички видове икономии, които бихме могли да осъществим. Няма да е за сметка на облеклото, в никакъв случай”, допълни Кирилов.

Държавата залага ръст на БВП и повече пари за общините през 2020 г. (ВИДЕО+СНИМКИ)

За надзирателите в Бюджет 2020 са договорени с 10% по-високи доходи. Те искат и двойно заплащане на нощния труд - от 25 на 50 стотинки на час. Началната брутна заплата е около 660 лева за стажантите и 880 лева за новите в системата.

„Недостигът е около 1/3 от служителите. Ако за една дейност ни трябват 30 човека, ние имаме 20”, посочи служител в системата.

Младен Маринов: Ще настоявам да се преразгледа бюджетът за персонал в МВР

По времето на правосъдния министър Цецка Цачева след протести и преговори надзиратели и министерство се разбраха щатът да се увеличи.

„Синдикатите с основание имат претенции. Въпросът е до каква степен могат да бъдат обезпечени”, допълни Кирилов.

За синдикатите остана неясно дали обявяването на протест предизвика намесата на премиера.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.