Бранко Лустиг е носител на две награди "Оскар"

Хърватският филмов продуцент Бранко Лустиг, спечелил "Оскари" за "Списъкът на Шиндлер" и "Гладиатор", е починал днес в Загреб на 87 години. Това съобщи БГНЕС.

Лустиг е роден в хърватско еврейско семейство в източния град Осиек през юни 1932 година. Той е държан като дете в прословутите лагери на смъртта в Аушвиц и Берген-Белзен. Повечето членове на семейството му загиват в нацистките лагери в Европа.           

  Почина емблематичният фотограф на "Бийтълс" - Робърт Фрийман                                                                                   

Филмовият продуцент е завършил актьорската академия в Загреб през 50-те години. Той режисира и продуцира повече от 100 местни и чуждестранни филми, както и копродукции, включително спечелилият Оскар „Тенекиеният барабан“ през 1979 г. и „Изборът на Софи“ през 1982 г.

Снимка: Getty Images

През 80-те години Лустиг се премества в Съединените щати, където през 1990 г. печели награда "Еми" за телевизионния мини сериал "Нарко-войни: Историята на Камарена". Освен за „Списъкът на Шиндлер“, той печели и „Оскар“ с колегите си продуценти Дейвид Францони и Дъглас Уик за „Гладиатор“ на Ридли Скот през 2000 г.

Лустиг се завърнал в Хърватия преди десетилетие и поел председателството на годишния Еврейски филмов фестивал в Загреб през 2008 г. През май той бе обявен за почетен гражданин на хърватската столица заради големия му принос в културата на демократичното общество, към филмовото изкуство и за приемствеността между различните народи. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си