За тази мярка настоя премиерът Бойко Борисов

Директорите на столичната педиатрия, на „Пирогов” и болница „Лозенец” са временно отстранени от постовете си. Това стана ясно след среща при здравния министър Кирил Ананиев. Временно от длъжност е отстранена и една лекарка. 

За тази мярка настоя премиерът Бойко Борисов. Тази сутрин той се срещна с родителите на 3-годишния Александър, който почина миналата седмица след обикаляне в трите лечебни заведения. В началото на днешния министерски съвет Борисов призова здравният министър Кирил Ананиев да предприеме решителни действия до изясняване на ситуацията. 

Борисов: Директорите на трите болници, гледали детето как умира, да се отстранят незабавно (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Мярката е приложена и на тримата директори, докато приключи разследването", каза директорът на педиатричната болница Димитър Русинов.

Инцидент или лекарска небрежност причини смъртта на 3-годишното дете в София?

 

Русинов подчерта, че ще окажат пълно съдействие с документация по време на проверките.

„Съдействаме максимално на проверките”, каза и директорът на „Пирогов” проф.Асен Балтов, а директорът на болница „Лозенец” проф. Любомир Спасов се въздържа от коментар.

С това се ангажира и д-р Елена Георгиева - лекарката, която според родителите отказала да приеме детето им в болница. 

„Аз съм готова във всеки един момент и колкото е нужно, да допринеса за абсолютното изясняване на случая”, заяви тя. Педиатърката от детската болница получи подкрепа от родители и свои пациенти.

От Центъра за защита правата в здравеопазването смятат, че случаят е показателен.

„Това, че детенцето е починало и не е било хоспитализирано веднага, когато са потърсили медицинска помощ, показва проблем. Смъртта на детето означава, че състоянието му е било тежко, а тежкото състояние изисква незабавна хоспитализация”, заяви Стойчо Кацаров.

 

 

Че проблем има са категорични и педиатрите от детската болница. Един от най-сериозните е дефицитът на кадри.

„Изключително сериозен е проблемът с педиатрите, реаниматорите. Ние нямаме система, реално здравеопазна система в България няма, така, че това е проблемът", смята д-р Адил Кадъм.

Междувременно персоналът на болницата подписа декларация в подкрепа на екипа, поел случая на детето. Медиците от лечебното заведение застанаха и зад отстранения директор.

От Софийската градска прокуратура съобщиха за NOVA,че по случая е образувано досъдебно производство. Обвинението е в причиняване на смърт поради немарливост.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.