Трусът е усетен и по високите части в Благоевград и София

Мощно земетресение от 6.4 по скалата на Рихтер удари адриатическото крайбрежие на Албания. По последни данни жертвите на труса са над 20, а ранените - повече от 300. 

Най-важната информация е, че няма пострадали българи. Няма и пострадали чужденци. Вторичните трусове са над 250. Косово, Северна Македония и България вече са изпратиха хуманитарна помощ.

 „За нуждите на пострадалите са изградени палаткови лагери с капацитет от 300 палатки, които могат да поемат до 1000 жители. Изпратени са и международни спасителни екипи със специална техника за вадене на хора от руините. Честите трусове направиха така, че хората да се страхуват. Излизат късно вечер и стоят на отворените пространства и в колите си”, каза Благой Петров, консул на България в Тирана.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Епицентърът на земетресението бил в морето, близо до пристанищния град Дуръс, на дълбочина 10 км и дълбочина 20 км. Регистрирано е към 4 часа сутринта местно време. 

Един от хората загинал, след като скочил през прозореца на жилището си. Спасители извадили две оцелели деца изпод отломките на срутена къща.

Няколко сгради са се срутили заради труса. Има информация за сериозни разрушения - паднали стени, напукани здания и покриви. На много места е спрял и токът.

Трусът е усетен и по високите части в Благоевград и София, както и в Македония и Черна гора.

 

 

Жителите на Дуръс и на столицата Тирана, която се намира на около 35 км от епицентъра, са излезли панически по улиците. 

 

 

Около 10 души от Дуръс са затрупани под рухнал 6-етажен жилищен блок, построен през 1994 г. Най-малко 14 души се озовали под руините, но като по чудо нито един от тях не е в тежко състояние.

След мощното земетресение бяха регистрирани няколко вторични труса, един от който - с магнитуд над 5 по Рихтер. 

Летището в Тирана беше затворено заради повреда на терминалите, причинени от силното земетресение. Малко преди обед, от аеропорта съобщиха, че планираните полети ще бъдат осъществени.

 

 

Не са постъпили сигнали и за загубена връзка с наши сънародници в Албания, съобщават от Mинистерството на външните работи. В посолството ни в Тирана е сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие.

„За момента нямаме данни за пострадали или загинали българи. Електрозахранването в Тирана не е прекъсвало. По медийна информация данните са за трима загинали и над 130 пострадали. За момента нямаме официални данни от местните институции. Има създадена кризисна група между консулите и постоянно поддържаме контакт. Нямам информация от колегите за пострадали чужди граждани. При такъв силен трус, дори материалните щети не са толкова големи”, това  заяви за „Здравей, България” българският консул в Тирана Благой Петров.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до албанския си колега Еди Рама.

„От името на целия български народ и от свое име изказвам най-искрени съболезнования и съчувствия към Вас и към роднините и близките на пострадалите. Споделяме болката на албанския народ, изразяваме надежда за скорошно оздравяване на пострадалите и бързо възстановяване на сериозните материални щети. В този труден момент имаме готовност отново да окажем необходимата подкрепа на приятелска Албания“, пише Борисов.

Държавният глава Румен Радев също изпрати съболезнователно писмо до своя албански колега президента Илир Мета, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В писмото си българският президент изказва своите дълбоки съболезнования по повод земетресението в Албания, довело до човешки жертви, много пострадали и големи материални щети. Румен Радев изразява надежда за бързо и успешно възстановяване на ранените при това тежко природно бедствие.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева написа 

„С дълбока тъга научих трагичната новина за земетресението, което сполетя вашата страна, причини трагична загуба на човешки животи, наранявания и разрушения“, написа Екатерина Захариева до албанския си колега Гент Чакай. В посланието си външният ни министър изразява съчувствието към семействата и близките на жертвите и пожелава скорошно възстановяване на ранените.„България остава готова да подкрепи и помогне на приятелска Албания по всеки възможен начин“, казва още Екатерина Захариева в съболезнователната телеграма.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.