Над 97% от анкетираните родители смятат, че работодателите трябва да имат политики за подкрепа на родители

Родителите у нас очакват работодателите да имат политики за работещи родители.  Почти 75% от родителите са доволни от социалните придобивки и отношение от работодателите напълно или поне частично, а 25% не се чувстват достатъчно подкрепени. 

Това показват данните от проучване сред над 2000 родители от общността на най-големия семеен форум у нас – Академия за родители.  Темата за кариера и семейство ще присъства в специална зона в следващото издание на Академия за родители на 22 февруари 2020 г. в НДК, гр. София.

 „Тази година Академия за родители включва нова, трета зона - Кариера и семейство, която цели да покаже възможностите за професионална реализация и преквалификация на младите родители, както и добрите практики на компаниите-работодатели в подкрепа на служителите им.“ – споделят организаторите.

До 14 декември 2019 г. е ранната регистрация за работодатели, които искат да участват в събитието и имат какво да предложат на работещите родители: кариерни възможности с придобивки – доза гъвкавост и разбиране.

Кариерното развитие, както и преквалификацията са водещи теми сред работещите родители в нов контекст. Над 35% от работещите родители отчитат кариерно развитие, макар и с по-бавни темпове, а над 20% споделят, че това, че са родители ги мотивира да инвестират повече в кариерата си.  25% от анкетираните нямат време за кариерно развитие.

На въпроса какво очакват повече родителите от работодателите си - водеща е темата за разбирането и гъвкавия работен ден.

„Изключително важно е да има доверие, толерантност и разбиране между работодател,  служител, както и колеги и преки началници. Родителят да има възможността да излиза и дори да закъснява спокойно и да наваксва с работата допълнително, когато се налага.“ - споделя една от анкетираните.

„Повече емоционална подкрепа в периода на връщане на работа след майчинство - ново въвеждащо обучение или период с по-малко натоварване, докато се адаптирам отново.“ – споделя друга майка от анкетираните.

Възможността за работа от вкъщи и гъвкавото работно време се практикуват сред  1/3 от анкетираните , а 47% имат гъвкав край и старт на работния ден, което позволява  да взимат децата си от детска градина или училище.  В социалния пакет на работещите родители влизат допълнителното здравно осигуряване, финансовите бонуси, ваучерите за храна. Около 16% от анкетираните нямат допълнителни придобивки на работа.

Академия за родители прие предизвикателството да събере на едно място работещи родители, работодатели и експерти и да предостави възможност за дискусия по всички тези въпроси.

От тази есен „Академия за родители“ е участник в Акселератора на конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА, организиран от Нова Броудкастинг Груп и Reach for Change България.