След проверката на ДАМТН стана ясно, че кислородната система е била изрядна

„Възстановен е нормалният ритъм на работа. Проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор показа, че взривът в „Пирогов” не е настъпил заради неизправност на кислородната система”. Това обясни в ефира на NOVA директорът на УМБАЛСМ „Пирогов” проф. Николай Габровски.

Жертви и евакуация в "Пирогов" (ОБЗОР)

„Установихме щетите. За щастие няма проблем със сградата. Необходимо е укрепване на една от разрушените стени, но нищо сериозно. В сградата е имало около 80 души. Благодарение на бързата реакция не се е стигнало да по-тежък инцидент, тъй като имаме и хора с двигателни проблеми. Един от дежурните лекари е искал да влезе в стаята, в която е избухнал взривът, за да спасява пациенти, но за щастие е бил спрян. Иначе щеше да има още една жертва”, поясни Габровски. 

Бивш шеф на "Пирогов" за пожара: Възможно е пациент да е запалил цигара

„Имаме пълна документация за поддръжка на съдовете за течен кислород. Имаме и автоматична система за известяване при пожар. В такъв момент всяка секунда е важна. Полицаите са съдействали на пациентите и са им помагали да се евакуират”, каза още директорът на „Пирогов”.

„Има информация, че е някой от пациентите е пушил вътре в болницата. Тече разследване, не искам да казвам нищо, за да не звучи като прехвърляне на вина. Нарушения на вътрешния ред за съжаление по някога се случват”, каза още Габровски.