Версиите за трагедията - oт проблем с кислородната инсталация до запалена цигара

Взрив разтърси „Пирогов” в сряда сутринта. Минути преди четири сутринта във Второ вътрешно отделение на спешната болница избухва взрив, след него и пожар.  Двама пациенти са загинали, а десетки бяха евакуирани по спешност.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Основната версия за експлозията е свързана със системата, която подава кислород за пациентите.

Загиналите двама мъже са на 55 и 68 години, които са били в болницата заради тежки белодробно и чернодробно заболяване. И двамата са били в непосредствена близост до взрива. Други пострадали няма.

32-ма души са били евакуирани и настанени в другите отделения на болницата. Взривът и пожара не са повлияли на състоянието им.

По разпореждане на Цацаров: НСлС разследва трагедията в „Пирогов”

„Работим по версия, тъй като знаете, тук предполага работа с апаратура с повишено налягане на кислород, тъй като започваме да работим по тази версия”, коментира вътрешният министър Младен Маринов.

„Държа да подчертая бързата реакция на екипа на болницата, на дежурните, специално на доктор Петров и на всички останали”, каза здравният министър Кирил Ананиев.

За минути на място идват 12 пожарни, над 30 полицаи, няколко линейки. Половин час по-късно пожарът е потушен.

„Без тяхната смела бих казал реакция, ако това не се беше случило, в момента щяхме да говорим наистина за една национална трагедия”, уточни директорът на лечебното заведение проф. Николай Габровски.

"Чу се страшен гръм и замириса на пушек, ама много силно замириса. Ние помислихме, че е някой болен, защото отвреме навреме припалват цигари, е запалил нещо, обаче пушекът беше толкова силен. И побегнахме по стълбите надолу, аз избягах тука на портала да извикам дежурните полицаи”, коментира Стоянка Паунчева.

"Изключена е възможността това да е злонамерено действие, т.е. терористичен акт. Текат процесуално-следствени действия под надзора на Софийската градска прокуратура", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

ДАМТН: Инцидентът в „Пирогов" не е заради неизправност на инсталациите за кислород

Една от версиите на разследващите е запалена цигара. Основната е, че всичко е започнало от кислородната система за подаване на кислород към лежащоболните. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването се води от следователи от национална следствена служба. Огледите на място продължиха през целия ден, разпитваха се и свидетели на случилото се. Разследващите са иззели  документация от лечебното заведение.

Взрив на кислородна система. Това е първата версия за причините за трагедията. По тази следа се тръгна веднага след инцидента. От болницата обаче веднага отхвърлиха възможността да има проблем в инсталацията.

“Kатегорично не може да се каже че става въпрос за авария или проблем със системата или свързан с нея апарат”, заяви професор Габровски. Според него кислородната система в болницата се контролира и проверява ежедневно.

3000 тона кислород употребява "Пирогов" всяка година

„Тя се подлага на контрол ежемесечно от сертифицирана  фирма, която отговаря за медицинските газове в болницата. Освен това болницата разполага със служител, който ежедневно контролира наличието на тези системи”, каза още Габровски.  Последно системата била проверена вчера. Всичко било наред.

От фирмата, която отговаря за кислородната инсталация в спешната болница, отказаха коментар докато тече разследването. Работи се и по версията запалена цигара в болничната стая да е възпламенила натрупано количество кислород от системата.

Бивш шеф на "Пирогов" за пожара: Възможно е пациент да е запалил цигара

Според доцент Спас Спасков, бивш директор на спешната болница,  това е една от най-възможните причини за избухването на пламъците.

„Има тежка забрана за пушене, но не винаги се спазва от пациентите – тоест цигара е възможна версия. Проблемът е изключителен. Каква санкция да направим? Да спрем да лекуваме пациента или да го изпишем отново болен? ”, пита Спасов.

„Към настоящия момент нямаме пряк свидетел -  очевидец, за да ни каже каква е причината, дали цигара, дали искра, дали късо съединение",заяви комисар Стойно Цветков, началник на отдел „Разследване”в СДВР.

Второ вътрешно отделение е част от най-старата сграда на спешната болница, построена преди повече от сто години. Това е и първата подобна трагедия.

По случая вече има и образувано досъдебно производство за причиняване на смърт на повече от едно лице, поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

През деня болницата продължи да работи нормално. Затруднена е била само работата на Противошокова зала. Там се приемат първоначално най-тежките пациенти.

 

 

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В "ПИРОГОВ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.