Сред пострадалите са и 7 деца

Oтново българска следа в нелегален трафик на мигранти. Mикробус с български номера излетя от пътя в Sеверна Mакедония. В него са открити 25 мигранти, сред които и 7 деца. Всички те са с наранявания след катастрофата.

Информацията от македонска страна е, че превозното средство се е движило с превишена скорост, вероятно да избегне полицията. Водачът му избрал заобиколния път Свети Никола – Куманово, избягвайки и заплащане на магистрални такси. След катастрофата той е избягал и се издирва.

Според българската полиция шофьорът е македонец, а номерата са откраднати. Властите в югозападната ни съседка засега също не виждат българска следа в инцидента. В буса са намерени 15 пакистанци, 9 афганистанци и 1 иракчанин. 7 от тях са деца. Само един от тях е в болница.

„Предполага се, че микробусът е влязъл в Северна Македония през Гърция и се е движил на север към Сърбия за Западна Европа. Най-често опитите за нелегално влизане в Северна Македония стават през Гърция. Конкретно от България имаме най-малко опити”, обясни Тони Ангеловски,говорител на македонското МВР.

Шофьорът на камиона ковчег от Есекс призна вина

„Номерата, с които е било въпросното превозно средство са български.  Първоначално тези номера са били поставени на лек автомобил, закупен от гражданин с двойно гражданство в България през 2018 г. След което октомври 2019 г. те са били откраднати от автомобила пред дома на въпросния гражданин в Северна Македония в град Куманово”, каза комисар Светлан Кичиков, директор на „Гранична полиция”.

Само преди месец 39 виетнамци загинаха в хладилен камион с българска регистрация в британското графство Есекс. Шофьорът му беше ирландец, а камионът само е регистриран в България и повече не е влизал в страната.

На 5 ноември полицаи спряха тир с български номера край Ксанти и намериха в него 41 мигранти. Задържан е шофьорът – грузински гражданин.

Репортери: Велина Сашева, Стоян Нешев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.