От там са изпратили въпросници на двата интернет гиганта

Европейската комисия започна проверка как Facebook и Google ползват личните данни на гражданите на ЕС, пише БГНЕС.

Говорител на Комисията обяви, че въпросник с редица питания е бил изпратен на двата интернет гиганта. "Проверката се отнася до това как се събират данните на гражданите, как се съхраняват, как се използват и коя част от тях служи за генериране на печалби от реклама.", казват от ЕК.

Изпращането на такъв може да е първата стъпка от пълномащабно разследване.

Вицепрезидентът на Facebook Ник Клег отказа да даде конкретен отговор дали компанията е получила въпросника. 

Турция глоби Facebook с над 281 000 долара

От Google пуснаха обръщение, в което се казва, че гигантът използва данни, за да прави услугите  по-полезни и показва на потребителите релевантни реклами. „Даваме на хората контрол, с който да управляват, изтриват или прехвърлят данните си", заявиха от там.

Маргрете Вестагер предупреди че ще наблюдава внимателно как интернет гигантите боравят с личните данни на гражданите още като стана еврокомисар през 2014 година.

В последните няколко години Google бяха глобявани с огромни суми от ЕК, предимно заради налагането на монополно положение на пазара за интернет реклама. В новата Европейска комисия Вестагер беше повишена и вече е заместник-председател. Тя продължава да отговаря за конкуренцията, но вече в правомощията й е и дигиталния сектор.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.