"Русия ще намери други възможности за газопровода, ако България не иска", каза той

България бави реализацията на продължението на "Турски поток" на своя територия. Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция след разговори със сръбския президент Александър Вучич, съобщават ТАСС и БГНЕС.

„Русия ще намери други възможности за реализирането на „Турски поток“, ако България не иска“, каза още стопанинът на Кремъл.

Той подчерта, че сръбският участък от „Турски поток“ вече е готов на 81% и и целият тръбопровод се очаква да бъде завършен в близките седмици. Сърбия може да участва в транзита на руски газ през „Турски поток“, добави Путин.

Руският президент заяви след срещата със сръбския президент Александър Вучич, че „ако България не иска да реализира „Турски поток“, Русия ще намери други възможности за транзитиране на газ в Южна Европа.

"Сръбският участък на газопопровода от границата на България до Унгария е почти готов. Около 90% вече са положени тръбите, 80% от тях са почти готови. Това, което ние виждаме, независимо от многократните заявления и многократните молби от руска страна за обезпечение на доставките на нашия газ през Турция към България, виждаме, че българската страна, колкото тъжно и странно да звучи, съзнателно забавя реализацията на проекта на своя територия. Искам да кажа директно и публично – много пъти ръководството на България се е обръщало с молби, след като те провалиха "Южен поток", да реализират "Турски поток" на всяка цена. И тук, явно под натиска отстрани, те извършват дейностите, без да бързат. Ще видим как ще продължи реализацията на този проект на българска територия. Ако българите, не българите, а българското ръководство не иска, ще намерим други пътища за реализиране на нашите възможности през Южна Европа.", бяха думите на Владимир Путин.

 

 

Полагането на газопровода „Турски поток“ през Сърбия ще бъде завършено през следващите седмици, заяви руският президент.

"Сърбия се присъедини към изграждането на газопреносна система, която е сухопътно продължение на газопровода "Турски поток" в Южна Европа. Полагането на тръбите на сръбска територия ще бъде завършено през следващите седмици", заяви руският държавен глава.

По думите на Путин, постигнато е споразумение за увеличаване на капацитета на подземните газови хранилища, разположени в Сърбия, от 750 милиона на 2 милиарда кубически метра.

„Убедени сме, че изпълнението на тези мащабни енергийни проекти ще помогне значително да се засили енергийната сигурност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и на Европа като цяло“, заяви руският лидер.

Експерти: Путин е зле информиран, проектът е загуба на средства

„Руският президент е лошо информиран от неговите съветници по отношение на проекта „Турски поток“. Това заяви за БГНЕС енергийният експерт проф. Атанас Тасев, който следи от близо ключовите енергийни проекти на страната.

"Да, в действителност има забавяне, но основната причина е заради руския участник, който оспорва в КЗК конкурса за изграждането на газопровода на българска територия. В тази връзка ние би трябвало да върнем топката на Русия и да се аргументираме, че забавянето не е по вина на българското правителство“, каза още проф. Тасев.

Неговата препоръка е премиерът Борисов в писмена форма до президента Путин да изчисти този въпрос. Проф. Тасев уточни, че страната ни спазва сроковете и на практика на ден се строят по 4-5 километра, което за 100 дни е около 400 км. Срокът за завършване на тръбопровода до българо-сръбската граница е до юни.

Христо Казанджиев не вижда никакъв проблем в изявлението на президента Путин и смята, че не трябва да му се отдава чак такова внимание или да е проблем за държавата.

„Смятам, че като цяло проектът е абсолютно безпредметен, който носи излишна загуба на средства за България“, заяви енергийният експерт.

"Турски поток" в цифри:

Проектът „Турски поток“ предвижда изграждането на газопровод с две отсечки, всяка с капацитет по 15,75 милиарда куб.м. газ. Той ще свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Проектът стартира в края на 2014 г., след като „Южен поток“, който трябваше да излиза в България, бе спрян заради това, че не отговаря на европейските изисквания, съдържащи се в Третия енергиен пакет.

Първата отсечка на "Турски поток" ще снабдява с руско „синьо гориво“ Турция. След нейното изграждане Москва повече няма да използва маршрута през Украйна и България, а ще доставя газ директно на Турция.

Втората отсечка е предназначена за страните от Балканите и Централна Европа. Предполага се, че тя ще премине през територията на България за Сърбия и Унгария. Така България поне частично ще може да се компенсира транзита, който ще загуби за Турция, този път като обърне потоците от Изток на Запад.

„Газпром“ съобщи по-рано, че се провеждат тестове преди пускането в експлоатация на „Турски поток“, като двете тръби са запълнени с газ. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.