Според Милен Керемедчиев Макрон иска да заеме мястото на Меркел

„Ако мога да вляза в реториката на Макрон, НАТО е един физически здрав организъм, който има ментални проблеми. За разлика от ЕС, НАТО продължава да показва постоянен глад за разширяване”, заяви в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

„Освен че НАТО нараства, нараства и бюджетът за отбрана и сигурност. Оперативно организацията показва дадености, но от гледна точка на сблъсъка на лидерите нещата не стоят по този начин”, допълни Керемедчиев

Той обясни, че голямото противоречие между Тръмп и Макрон е, че френският президент категорично желае да стартира процедурата по създаване на европейска армия. Според него това се случва защото Париж, в лицето на Макрон, иска да седне на освободения от Меркел стол, полагащ се на лидера на ЕС.

Според него е нормално Франция да поеме лидерството на европейските сили, но това е много трудно за постигане. Стратегията на Тръмп сработи от гледна точка на това, че той се насочи изцяло към източните държави в Европа.

На предишната среща на върха на НАТО, той първо отиде в Полша, а едва след това в Брюксел.

Според Керемедчиев, източните държави, за разлика от западните са по-склонни да увеличават бюджетите си за въоръжаване и отбрана. Те са и най-големия потенциален пазар на американско оръжие и техника в Европа.Тези държави нямат собствено производство на такъв вид техника, докато западните имат и не разчитат изцяло на САЩ.

Турция пък е основен фактор за притеснение, според Керемедчиев. Китай се явява, като заплаха, на която обаче не се гледа толкова сериозно поради географски прични.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.