Реакцията беше очаквана, въпреки, че се забави, коментира Захариева

Външният ни министър коментира решението, с което Русия изгони български дипломат. Екатерина Захариева обяви, че действията на Москва са били очаквани и дори са се забавили.

Още в края на октомври говорителят на руското външно министерство обяви, че Русия ще вземе реципрочни мерки, след като България обяви за персона нон грата техен дипломат

ЕКСКЛУЗИВНО: NOVA научи кой е изгоненият от Русия български дипломат

Според източници на NOVA дипломатът, когото Русия изгони, е Георги Пройнов- съветник в служба „Търговско- икономически връзки” в мисията ни в Москва. За външния ни министър дипломатическият ход на Москва няма връзка с изказванията на президента Путин за „турски поток“.

"Не мисля, че изказванията на президента Путин за „Турски поток“ имат общо с предприемане на реципрочната мярка по гоненето на български дипломат", заяви Захариева.

Путин: България бави "Турски поток" (ВИДЕО)

„Очаквано беше, въпреки че много се забави реакцията на руската страна. Още в края на октомври говорителят на външно министерство направи съвсем кратък коментар тогава, когато ние обявихме за персона нон грата техен дипломат, че най-вероятно тяхната реакция ще бъде реципрочна мярка така, както се случи скоро в Германия. Така че не мисля, че има връзка между двете събития“, добави още тя.

„Не е тайна, че не само Русия има геостратегически интерес към Балканите. Имат и страни от Близкия Изток, има и Китай, има и Турция. И в същото време като че ли все още не всички държави от Европейския съюз са готови да започнат преговори с Република Северна Македония и Република Албания”, заяви Захариева.

Борисов: Може би информацията на Путин е стара, изкопали сме 160-170 км

Тя  напомни, че решението за започване на преговори за членство в ЕС на двете страни се отлага вече три пъти. По думите й българската позиция относно европейската перспектива на Западните Балкани неслучайно винаги е била много ясна и непроменена.

Русия обяви български дипломат за персона нон грата

„Ние считаме, че от интерес на България, а и от интерес на Европейския съюз, страните от Западните Балкани да вървят по пътя на демократичните реформи, промени, добросъседство, просперитет и икономическо развитие, така че всичко да бъде добре. Ние сме директни съседи на две от шестте, така че ще продължим подкрепата и да се опитваме с аргументи да убедим все още скептичните държави, че това е ситуация от интерес и на Западните Балкани, и на ЕС“, допълни Екатерина Захариева.

 

Видео: БГНЕС

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си