Най-запрашени са били части от София и Пловдив

Мръсен въздух и жълт код за  мъгли в половин България. Предупреждението за опасното време е издадено за 13 области у нас. Въздухът в районите с ниска видимост беше замърсен над допустимото.

В 10 от станциите в страната стойностите на фините прахови частици надвишаваха нормите в пъти. Междувременно, управляващите предлагат пакет от мерки за справяне с кризата.

Според Европейския индекс за качеството на въздуха в София най-запрашен е бил въздухът в квартал „Павлово”, или два пъти над нормата, а след това в „Хиподрума”, „Младост” и „Надежда”.

ЗАРАДИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Безплатни буферни паркинги в София

Една от мерките за справяне с мръсния въздух в столицата днес са безплатните буферни паркинги до полунощ.

Прогнозите на Столичната община за утре са далеч по-обнадеждаващи - очакват нивата на фини прахови частици да бъдат в нормите и заради това не предприемат допълнителни  мерки.

Мръсен въздух и жълт код за мъгли събудиха страната. Според европейския индекс за качеството на въздуха най-запрашени са били части от София и Пловдив. В още 8 от станциите в България стойностите на фините прахови частици надвишиха нормата. Не са и малко хората , които се оплакват какво дишат в Бобов дол. В най-близкото до ТЕЦ-а село - Големо село, също усещали замърсяването.

Ще бъде ли въздухът по-чист, ако горенето на отпадъци стане престъпление?

А в столицата една от мерките за справяне с мръсния въздух във вторник са безплатните  буферни паркинги до полунощ.  Около 20% повече хора от обикновено, решили да паркират  без да плащат, според Центъра за градска мобилност. Един от тях е Йовко.

„Обвързано е със замърсяването на въздуха, може би не на първо място. На първо място неудобства при паркиране по центъра, задръствания . Ще пътувам и с метро, и с градски транспорт”, споделя той.

„Доколкото знам чистотата на въздуха е по-добра, разбира се не мога да кажа, че е във връзка само с тази мярка, по-скоро може би и мъглата се вдигна”, коментира Румяна Милова, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.

Били готови и да въведат "Зелен билет" за градския транспорт, ако въздухът се влоши  достатъчно по техните критерии.  И докато едни следят показателите на въздуха, други предупреждават за влошаване на времето  и усложняване на пътната обстановка в страната - само за изминалото денонощие са станали 20 тежки катастрофи с 38 ранени и без жертви.

"Съветваме водачите при наличие на мъгла дъжд, заледяване на пътното платно да увеличат дистанцията, да намалят скоростта,  при необходимост  да включат светлините за мъгла, а автомобилът да е зареден с достатъчно гориво", съобщиха от полицията.

От Агенция "Пътна инфраструктура" уверяват, че цялата налична техника е в пълна готовност за почистване на пътната настилка. Най- много валежи от Пътната агенция очакват в Смолян, Благоевград, Пловдив и по проходите.

До 2 години затвор за горене на гуми иска ГЕРБ (ВИДЕО+СНИМКИ)

А управляващите вече внесоха законови промени заради нерегламентираното горене на боклуци. Те предвиждат глоба и затвор.

Предложението -  затвор до 2 години и глоба от 2000 до 5000 лева при горене на отпадъци. При по-маловажни провинения санкцията ще е 1000 лева. 

„Преценката за наказанието – дали да наложи лишаване от свобода или да наложи глоба, е на съда”, заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Под ударите на текстовете попада замърсяването на въздуха чрез изгаряне на различни отпадъци.

„Изгарянето на отработени масла или отпадъчни нефтени продукти, както и на предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя в нарушения на установения ред”,  обясни председателят на Правната комисия в Народното събрание Анна Александрова.

„Очевидно е, че само със санкции, които често от физически лица не се събират, тоест не могат да се съберат, не можем да се справим с този тежък проблем”, категорична е Йорданка Фандъкова.

Не могат да се справят и в столичният квартал „Красна поляна”, където всяка зима човек може буквално да види какво диша.

„Трябва да се промени законодателството, за да може органите на реда да имат свободен достъп за проверки какво се слага за горене в печките”,  смята Mартин Марков,  член на инициативен комитет „Красна поляна”.

Хора, които събират отпадъци за огрев  в района се срещат лесно. Работодателите подкрепиха предложените законови промени. Само за понедленик в София са подадени 30 сигнала за горене на боклуци.  

КРИБ подкрепя идеята горенето на отпадъци да стане престъпление

Мръсният въздух отнема живота на 7 милиона души годишно според доклад на ООН. Една от държавите с най-голяма смъртност е именно България.

Мръсният въздух уврежда почти всички органи и системи в нашия организъм. Най-уязвими са хората с белодробни заболявания, при които в дните, в които замърсяването е над нормата, често възникват усложнения. Мръсният въздух обаче вреди не само на хронично болните, но и на напълно здрвите. Особено рискова група са децата.

В дните с опасно мръсен въздух дворът на детска градина „Брезичка" опустява. „Ако не е голямо замърсяването и времето позволява, децата излизат на двора. Вчера и днес не сме ги извеждали и една от причините е мъглата”, коментира директорът на ЦДГ 99 „Брезичка" – София Иванка Харбалиева. 

Проверка на NOVA показа, че игрите на открито са забранени в почти всички столични детски градини. Тук обаче са взети и допълнителни мерки по настояване на родителите.  „Мода е сред родителите да питат дали има пречиствателни устройства. В част от групите има такива”, каза още Харбалиева.

Помощенията се проветряват и в определи часове според препоръките на медицинския персонал. „В помещение с една група, в която има 23 деца, няма как да не се проветрява. Просто отваряме за малко и така се спасяваме”, каза Калинка Атанасова - медицинска сестра в ЦДГ 99 „Брезичка" – София.

СПОРЕД ЕКСПЕРТИ: Замърсяването на въздуха може да доведе до тежки здравословни проблеми

Препоръката е децата с хронични заболявания да си останат у дома. Същото важи и за по-възрастните пациенти, защото рисковете са големи. „Особено влошаване на съществуващи хронични белодробни респираторни заболявания, изостряне на болести като астма, хроничен бронхит”, коментира пулмологът д-р Диана Лекова.

Лошите атмосферни условия обаче създават проблеми не само на дихателната система. Замърсяването на въздуха обостря алергиите и може да доведе до редица тежки диагнози. „Това излиза като наблюдение в редица изследвания - има корелация между замърсеността на въздуха и сърдечно-съдови и мозъчни заболявания”, посочи още Лекова.

Пулмолозите предупреждават за риск от инсулт, инфаркт и онкологични заболявания. „Фините частици се знае, че могат през дихателната система да преминат през кръвоопбращението, както и коктейлът от вредни газове”, коментира д-р Диана Лекова.

А според първото българско професионално проучване за връзката между здравето и праховото замърсяване, в дните с мръсен въздух броя на хоспитализациите и обажданията до Спешна помощ се увеличават.

Репортери: Наталия Герджикова, Марина Малашева, Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.