Лошите атмосферни условия създават проблеми не само на дихателната система

Мръсният въздух отнема живота на 7 милиона души годишно според доклад на ООН. Една от държавите с най-голяма смъртност е именно България.

Мръсният въздух уврежда почти всички органи и системи в нашия организъм. Най-уязвими са хората с белодробни заболявания, при които в дните, в които замърсяването е над нормата, често възникват усложнения. Мръсният въздух обаче вреди не само на хронично болните, но и на напълно здрвите. Особено рискова група са децата.

ЗАРАДИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Безплатни буферни паркинги в София

В дните с опасно мръсен въздух дворът на детска градина „Брезичка" опустява. „Ако не е голямо замърсяването и времето позволява, децата излизат на двора. Вчера и днес не сме ги извеждали и една от причините е мъглата”, коментира директорът на ЦДГ 99 „Брезичка" – София Иванка Харбалиева. 

Проверка на NOVA показа, че игрите на открито са забранени в почти всички столични детски градини. Тук обаче са взети и допълнителни мерки по настояване на родителите. „Мода е сред родителите да питат дали има пречиствателни устройства. В част от групите има такива”, каза още Харбалиева.

Помощенията се проветряват и в определи часове според препоръките на медицинския персонал. „В помещение с една група, в която има 23 деца, няма как да не се проветрява. Просто отваряме за малко и така се спасяваме”, каза Калинка Атанасова - медицинска сестра в ЦДГ 99 „Брезичка" – София.

Ще бъде ли въздухът по-чист, ако горенето на отпадъци стане престъпление?

Препоръката е децата с хронични заболявания да си останат у дома. Същото важи и за по-възрастните пациенти, защото рисковете са големи. „Особено влошаване на съществуващи хронични белодробни респираторни заболявания, изостряне на болести като астма, хроничен бронхит”, коментира пулмологът д-р Диана Лекова.

Лошите атмосферни условия обаче създават проблеми не само на дихателната система. Замърсяването на въздуха обостря алергиите и може да доведе до редица тежки диагнози. „Това излиза като наблюдение в редица изследвания - има корелация между замърсеността на въздуха и сърдечно-съдови и мозъчни заболявания”, посочи още Лекова.

Пулмолозите предупреждават за риск от инсулт, инфаркт и онкологични заболявания. „Фините частици се знае, че могат през дихателната система да преминат през кръвоопбращението, както и коктейлът от вредни газове”, коментира д-р Диана Лекова.

А според първото българско професионално проучване за връзката между здравето и праховото замърсяване, в дните с мръсен въздух броя на хоспитализациите и обажданията до Спешна помощ се увеличават.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.