Въздухът в районите с ниска видимост беше замърсен над допустимото

Мръсен въздух и жълт код за  мъгли в половин България. Предупреждението за опасното време е издадено за 13 области у нас. Въздухът в районите с ниска видимост беше замърсен над допустимото.

В 10 от станциите в страната стойностите на фините прахови частици надвишаваха нормите в пъти. Междувременно, управляващите предлагат пакет от мерки за справяне с кризата.

Според Европейския индекс за качеството на въздуха в София най-запрашен е бил въздухът в квартал „Павлово”, или два пъти над нормата, а след това в „Хиподрума”, „Младост” и „Надежда”. Една от мерките за справяне с мръсния въздух в столицата днес са безплатните буферни паркинги до полунощ.

Прогнозите на Столичната община за утре са далеч по-обнадеждаващи - очакват нивата на фини прахови частици да бъдат в нормите и заради това не предприемат допълнителни  мерки.

Мръсен въздух и жълт код за мъгли събудиха страната. Според европейския индекс за качеството на въздуха най-запрашени са били части от София и Пловдив. В още 8 от станциите в България стойностите на фините прахови частици надвишиха нормата. Не са и малко хората , които се оплакват какво дишат в Бобов дол. В най-близкото до ТЕЦ-а село - Големо село, също усещали замърсяването.

Ще бъде ли въздухът по-чист, ако горенето на отпадъци стане престъпление?

А в столицата една от мерките за справяне с мръсния въздух във вторник са безплатните  буферни паркинги до полунощ.  Около 20% повече хора от обикновено, решили да паркират  без да плащат, според Центъра за градска мобилност. Един от тях е Йовко.

„Обвързано е със замърсяването на въздуха, може би не на първо място. На първо място неудобства при паркиране по центъра, задръствания . Ще пътувам и с метро, и с градски транспорт”, споделя той.

Зам.-кмет: Зеленият билет няма да оправи въздуха в София

„Доколкото знам чистотата на въздуха е по-добра, разбира се не мога да кажа, че е във връзка само с тази мярка, по-скоро може би и мъглата се вдигна”, коментира Румяна Милова, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.

Били готови и да въведат "Зелен билет" за градския транспорт, ако въздухът се влоши  достатъчно по техните критерии.  И докато едни следят показателите на въздуха, други предупреждават за влошаване на времето  и усложняване на пътната обстановка в страната - само за изминалото денонощие са станали 20 тежки катастрофи с 38 ранени и без жертви.

"Съветваме водачите при наличие на мъгла дъжд, заледяване на пътното платно да увеличат дистанцията, да намалят скоростта,  при необходимост  да включат светлините за мъгла, а автомобилът да е зареден с достатъчно гориво", съобщиха от полицията,

От Агенция "Пътна инфраструктура" уверяват, че цялата налична техника е в пълна готовност за почистване на пътната настилка. Най- много валежи от Пътната агенция очакват в Смолян, Благоевград, Пловдив и по проходите.

 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.