Законопроектът предвижда и глоби до 5 000 лева

Управляващите вече внесоха законови промени заради нерегламентираното горене на боклуци. Те предвиждат глоба и затвор.

Предложението -  затвор до 2 години и глоба от 2000 до 5000 лева при горене на отпадъци. При по-маловажни провинения санкцията ще е 1000 лева. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

„Преценката за наказанието – дали да наложи лишаване от свобода или да наложи глоба, е на съда”, заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Под ударите на текстовете попада замърсяването на въздуха чрез изгаряне на различни отпадъци.

„Изгарянето на отработени масла или отпадъчни нефтени продукти, както и на предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя в нарушения на установения ред”,  обясни председателят на Правната комисия в Народното събрание Анна Александрова.

ГЕРБ предлага санкции срещу горенето на отпадъци

„Очевидно е, че само със санкции, които често от физически лица не се събират, тоест не могат да се съберат, не можем да се справим с този тежък проблем”, категорична е Йорданка Фандъкова.

Не могат да се справят и в столичният квартал „Красна поляна”, където всяка зима човек може буквално да види какво диша.

„Трябва да се промени законодателството, за да може органите на реда да имат свободен достъп за проверки какво се слага за горене в печките”,  смята Mартин Марков,  член на инициативен комитет „Красна поляна”.

Хора, които събират отпадъци за огрев  в района се срещат лесно. Работодателите подкрепиха предложените законови промени. Само за понедленик в София са подадени 30 сигнала за горене на боклуци.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.