Той се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

"НАТО е единственият гарант за сигурността на България и региона". Това заяви българският премиер Бойко Борисов при срещата си с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Борисов подчерта, че България ще продължи да модернизира армията си, ако има излишък в бюджета.

Това е първата официална визита на премиера Бойко Борисов в щаб-квартирата на НАТО. Тя се случва в един доста особен момент за Северноатлантическия алианс, когато различните партньори поставят под въпрос участието си в него.  В този контекст беше много важно за какво си говорят двамата лидери. А именно присъствието и участието на НАТО в черноморския регион и съответно логистичната база във Варна, която България обяви, че ще изгражда. Също така беше важно  какъв ще бъде контрибутът към НАТО в разходите  на страната за военно оборудване

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В началото на разговора премиерът Борисов подчерта, че единството на НАТО и силата на връзката между Европа и Северна Америка са ключови, за да се справим с предизвикателствата и заплахите за сигурността.

Според Борисов 70 години след създаването на Северноатлантическия Алианс, организацията се е доказала като най-успешния съюз в историята. „Различията в НАТО не ни притесняват, защото това е нормално за съюз от демократични държави. Това обогатява допълнително организацията“, посочи още Бойко Борисов пред Столтенберг.

 

 

Министър-председателят Борисов заяви, че България остава силно ангажиран и отговорен съюзник. „Изпълняваме ангажимента за повишаване на инвестициите в отбраната. Тази година отделяме над 3% от БВП за отбрана. Бюджетът за сектора през 2020 г. отново ще бъде висок“, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

В хода на срещата беше подчертана важността и на сътрудничеството между Северноатлантическия Алианс и ЕС. „НАТО е основата на колективната отбрана в Европа. Засилването на отбранителния потенциал на Европа не може да става в конкуренция с НАТО“, добави още българският премиер.

Столтенберг: България предложи създаване на координационен център на НАТО във Варна (ВИДЕО+СНИМКИ)

България предложи разполагане във Варна на координационен център на военоморски сили на НАТО в Черно море. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция с българския премиер Бойко Борисов в Брюксел, цитиран от ТАСС и БГНЕС. „България предложи разполагане във Варна на координационен център на военоморските сили НАТО в Черно море. Обсъдихме това предложение", каза той.

Столтенберг обясни, че в момента тези функции са възложени на щаба на военноморските сили на НАТО във Великобритания.

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза, че има предварително споразумение за координационния център, той ще има "сдържащ" характер. „Целта му ще бъде да има изключително възпиращо действие", каза Борисов.

"Ние не настояваме, а предлагаме създаването на този координационен център. Ние винаги сме против военни флоти в Черно море. Центърът трябва да играе само възпираща роля", каза още той.

Борисов също така добави, че София, подкрепяща укрепването на НАТО в Черно море, „застава зад мир и дипломация в региона, за стабилни отношения с всички страни, включително Русия и Турция".

Генералният секретар на Северноатлантическия алианс добави, че тази година страните от НАТО са провели пет учения в Черно море, по време на които те са тренирали „рамо до рамо с украинския и грузинския флот“. 

СРЕЩА НА ВЪРХА: ЕС обсъжда климата, Brexit и парите до 2027 г.

Премиерът Бойко Борисов специално акцентира върху индустриалното сътрудничество, изтъквайки огромните възможности на страната ни в индустриално производство по лицензи и в съвместно производство. „Ако така върви икономиката, освен за образование, здравеопазване, инфраструктура, ще заделим допълнителни средства и по тези пера“, уточни Борисов.

 

Видео: БГНЕС

Той отбеляза, че благодарение на повишаването на БВП в страната ни и растящата икономика, България отдели повече средства за армията – не само за заплати и ремонти, но и за закупуването на нови изтребители, и също така беше възстановено Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Наскоро българският парламент ратифицира и покупката на два миночистача от Холандия. „Ако така върви икономиката и бюджетът е на излишък, ще продължим да модернизираме българската армия, не само ВВС. Трябва да се насочим и към военноморския флот и сухопътните сили“, заяви още Борисов. Премиерът специално изрази своята благодарност за изключителния професионализъм на българските военни, които са на мисии.

 

По-късно министър-председателят Борисов ще участва в заседание на Европейския съвет в Брюксел. На него държавните и правителствени ръководители ще обсъдят изменението на климата и дългосрочния бюджет на ЕС, както и Brexit и подготовката за преговорите по бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след оттеглянето му.

От НАТО Бойко Борисов се прехвърли в сградата на Европейския съвет, където в момента всички лидери ще говорят за парите на Европа през следващите 7 години. Ще бъде представен мащабния проект за зелената сделка, която ще струва доста на европейските страни.

Репортер: Антоанета Николова