Това заяви генералният секретар на Пакта на пресконференция с българския президент Бойко Борисов в Брюксел

България предложи разполагане във Варна на координационен център на военоморски сили на НАТО в Черно море. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция с българския премиер Бойко Борисов в Брюксел, цитиран от ТАСС и БГНЕС. „Обсъдихме това предложение", каза той.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Столтенберг обясни, че в момента тези функции са възложени на Щаба на военноморските сили на НАТО във Великобритания.

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза, че има предварително споразумение за координационния център, той ще има "сдържащ" характер. „Целта му ще бъде да има изключително възпиращо действие", каза Борисов.

Борисов: Изпълняваме ангажимента за повишаване на инвестициите в отбраната (ВИДЕО)

"Ние не настояваме, а предлагаме създаването на този координационен център. Ние винаги сме против военни флоти в Черно море. Центърът трябва да играе само възпираща роля", каза още той.

Борисов също така добави, че София, подкрепяща укрепването на НАТО в Черно море, „застава зад мир и дипломация в региона, за стабилни отношения с всички страни, включително Русия и Турция".

 

Видео: БГНЕС

Генералният секретар на Северноатлантическия алианс добави, че тази година страните от НАТО са провели пет учения в Черно море, по време на които те са тренирали „рамо до рамо с украинския и грузинския флот“.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си