Гостите в студиото направиха политически обзор на 2019г.

Дискусията за промяна на Конституцията трябва да бъде осъществена в парламента. Това мнение изрази в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" политическият анализатор Георги Харизанов. Според него действията на един експертен състав, трудно ще доведат до някаква конкретика и парламентът е единствената структура, която може да направи тези реформи.

„Президентът Радев е твърда опозиция на правителството и точно поради този факт доверието у него пада”, каза той.

„Това, че Радев се утвърди, като единствена алтернатива на ГЕРБ, не е свързано с това, че те печелят два поредни избора тази година. Той трябва да бъде по-убедителен в своите начинания, да ги довършва, а не само да отваря дебати по дадена тема", коментира Иво Инджов.

Според него в страната отдавна няма двуполюсен партиен модел, а на сцената присъства партия и половина, тъй като на много места в страната БСП не е представена.

„Несериозно е институцията президент, да се позиционира, като алтернатива на правителството. Не е приятно всяка публична изява на президента да се състои в критики към управляващото мнозинство. Не смятам, че Румен Радев има много политически ходове пред себе си, освен този да се кандидатира за втори мандат", коментира още Харизанов. 

„Румен Радев притежава огромна комуникационна власт и не трябва да се измъква от предприемане на действия чрез тесния корсет на Конституцията”, добави Иво Инджов. Той е на мнение, че дебатът за партийните субсидии не се е провел по същество. "Липсата на такъв подронва доверието в политическия процес и не дава резон на хората да гласуват на избори", каза още Инджов.

Според Георги Харизанов на Корнелия Нинова не й е нужен апаратът и контролът над БСП, защото дори и без него тя остава най-разпознаваемата личност в левицата.

Целия разговор гледайте във видеото