Това предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи

Огромно количество хляб, изхвърлен в кофа за боклук, предизвика вълна от възмущение. Снимката бе разпространена във Facebook и е направена на метри от столична пекарна. За часове кадърът е споделен над 3 000 пъти. Реакциите също са хиляди, като повечето осъждат постъпката като "недопустима на фона на хилядите бедни и гладуващи семейства".

С фондацията си Николета ежедневно се бори срещу разхищението на храна. "Със сигурност начинът не е това и мястото на никоя храна не е в кофата. Важното е, че хората реагират и не им харесва да видят хляба в кофата", каза Николета Абрашева от фондация "Mate Kitchen". 

От пекарната, която е изхвърлила хляба, признават, че той наистина е от тяхна продукция. Не уточняват обаче дали е бил годен за консумация или е с изтекъл срок на годност. Не са го дарили заради изключително тромавата процедура, при която може да се случи това.

СРЕЩУ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Глобяват ровещите в контейнерите за боклук (ВИДЕО)

Николета също потвърждава, че за фирмите да дариш често е в пъти по-трудно, отколкото просто да изхвърлиш на боклука. "Положението е “нека пръв да хвърли камъка, който е безгрешен”. Всички ние хвърляме храна. Фактите го показват - 700 000 тона храна се хвърлят в България и най-вече това е от домакинствата. Ние самите като хора хвърляме много повече, отколкото бизнеса", каза още Абрашева. 

В момента, за да дари една фирма храна, трябва да разполага с  удостоверение, че дарението отговаря на хигиенните и нормативни изисквания за безопасност. Изискване е също тя да е в срок на годност.