Според данните на портала има два огромни срива на мрежовата връзка

Международната група NetBlocks, която следи киберсигурността и управлението на интернет, съобщи, че в мобилния интернет в Иран се наблюдават все по.чести прекъсвания, съобщи БГНЕС.

„Данните от Netblocks потвърждават неизправността на мобилния интернет в Иран в сряда сутринта, 25 декември. Провалът има ограничено въздействие и продължава в момента“, посочва сайтът на групата.

Facebook осуети две операции за манипулиране на общественото мнение

Отбелязва се, че потребителите информират за проблемите с връзката в различни градове, но все още не е установен мащабът на проблема и на колко места все още няма интернет.

Според данните на портала има два огромни срива на мрежовата връзка - около 06:30 часа местно време, и около 08:00, като сривовете са били сред потребителите на RighTel, един от най-големите оператори на мобилна комуникация в Иран.

Има и стотици съобщения за аварии в работата на други мобилни оператори, както и за срив в работата на фиксирани мрежи.

Тръмп благодари на Иран за размяната на затворници

Предполага се, че спирането може да бъде умишлено, и най-вероятно е свързано с протестите, насрочени за 26 декември.

На 16 ноември иранските власти изключиха интернет комуникацията в страната, оставяйки достъп само до някои онлайн услуги. Решението за блокиране на мобилните мрежи бе взето на фона на продължаващите протести, предизвикани от трикратно увеличение на цените на газа. На 23 ноември започна процесът на постепенно възстановяване на достъпа до глобалната мрежа. Последният срив на интернета в Иран беше регистриран на 19 декември, когато 30% от интернет потребителите, главно клиенти на европейски доставчици, имаха проблеми.