Мечтата й за покоряването на спортния връх започва много отдавна

Българска хокеистка ще бъде част от световния спортен елит. Надеждата на „Славия”, Мария Руневска ще участва на Младежките олимпийските игри следващата година, след като е преборила конкуренция от цял свят. 

Вечерна тренировка на една от най-старите закрити ледени пързалки в България- тази на Славия. Там откриваме момичето, което успя да се класира сред най-добрите 80 млади хокеистки в света.

„Винаги ми е било мечта да участвам на олимпийските игри”, споделя тя.

Мечтата  за покоряването на спортния връх започва много отдавна, но по различен път. Когато за първи път влиза на пързалката, момичето не е облечено със защитни кори и каска, а с рокля.

Докато в едната половина на пързалката тренирали фигуристите, в другата хокеистите играели мачове.

„Понеже играят мач, шайбите минават в нашата зона  и аз им ги подавах и треньорката все ми се караше. В един момент тя се махна”, разказва Мария.

Гигантска ледена пързалка радва кънкьорите в Москва (ВИДЕО)

Това е моментът, в който момичето преминава в другата половина на пързалката.

„Тя е голаджия, сърцат играч и сърцето на отбора”. Така я описва нейният треньор - Мартин Миланов. Още от първата им среща на леда, той разбира, че в нея се крие талант.

„В първия момент, когато я видях, бях много изненадан, защото много рядко идваха момичета, които изявяваха желание да тренират хокей на лед”, допълва той.

Оттогава Мария става част от юношеския отбор на "Славия", в който момчета и момичета играят заедно.

„Много хора си мислят, че като е мъжки спортът жените не виреят или са някакви мъжкарани, напротив тя е много грациозно, хубаво момиче, което е духът на отбора и момчетата много я подкрепят”, добавя Мария.

Заедно на леда, тя и съотборниците й покоряват България и Балканите. След отборните успехи, следва и индивидуалният. Мария кандидатства за нов формат, който ще се играе за първи на младежки олимпийски игри.